Cu siguranță titlul te intrigă. Am auzit o mulțime de persoane care fac apel la această sintagmă: „Dragostea durează trei ani”, însă, doar cei care au citit cartea au înțeles ce stă cu adevărat în spatele celor trei ani. Sinceritatea, cinismul și umorul autorului m-au făcut să îndrăgesc și mai mult această carte. Dragostea durează trei ani face parte din trilogia care a debutat cu „Memoriile unui tânăr țicnit”.

Frédéric Beigbeder rezumă povestea trilogiei astfel: „În primul volum mă îndrăgosteam, în al doilea mă însuram, iar în al treilea divorțam și mă însuram din nou”.

Despre autor

Frédéric Beigbeder s-a născut pe 21 septembrie 1965 în Neuilly-sur-Seine, Franța. Scriitor și critic literar francez, în 2003 a câștigat premiul Prix Interallié pentru nuvela „Windows of the world”, iar în noiembrie 2009 a câștigat premiul Prix Renaudot pentru cartea „Un roman francez”. În 1997, în limba franceză, a fost publicat romanul „Dragostea durează trei ani”.

Rezumatul romanului

Marc Marronnier este protagonistul romanului. Fiind un cronicar monden, s-a hotărât să scrie o carte despre căsnicia sa cu Anne, încercând să valideze prin povestea sa că dragostea durează numai trei ani. Motivul despărțirii a fost fotografia unei alte femei uitată în geanta lui Marc și găsită, ulterior, de Anne. Fotografia aparținea iubitei sale Alice, cea care pe parcursul romanului devine o obsesie pentru Marc. Amândoi s-au căsătorit acum trei ani – „necazul e că nu s-au căsătorit unul cu celălalt”. Cuplul lor s-a întemeiat pe cenușa unui dublu divorț. Protagonistul ajunge să fie măcinat de aceeași întrebare: dacă dragostea lor se va stinge după trei ani?

Pe lângă tema iubirii, istoria relației anterioare și a celei actuale, romanul tratează și stilul de viață modern, iar unele scene din carte sunt destul de vulgare. Cu toate acestea, prin diversitatea de scene putem înțelege diferența dintre o relație fizică și una cu o puternică încărcătură emoțională.

Dacă primele capitole reprezintă scene fierbinți și petreceri mondene, spre final devin o confesiune. Protagonistul mărturisește că numele său real este Frédéric Beigbeder. „Dragostea durează trei ani” este un roman autobiografic.

La finalul cărții, autorul mărturisește că dragostea nu durează trei ani. „Dragostea nu durează decât dacă fiecare îi cunoaște prețul și e mai bine să-l plătești dinainte, altfel riști să achiți nota ulterior”.

Impresii de lectură

Este o carte interesantă, o lectură ușoară în care găsești răspunsuri la mai multe întrebări. Printre gândurile sincere ale protagonistului se ascund mici secrete pentru relații durabile.

În primul an, cumperi mobila

În al doilea an, muți mobila.

În al treilea an, împarți mobila.

„Cocktailul tare pe care ni-l oferă Beigbeder – două părți umor negru, o parte romantism, plus un strop de lamentare – conține un îndemn sănătos: Dragostea creează dependență pe viață!”.Fotografie din ecranizarea romanului

În 2012 romanul „Dragostea durează trei ani” a fost adaptat pentru marile ecrane în regia lui Frédéric Beigbeder.

Lectură plăcută!

Autoare: Mădălina Sorocovschi, stagiară