De-a lungul anilor au tot apărut controverse la capitolul alimentației, ce este bine să consumăm și ce nu. „Este bine să mâncăm pâine?” – o întrebare care ne dă mari dureri de cap, căci suntem obișnuiți să o folosim aproape la fiecare masă chiar dacă specialiștii vorbesc și despre efectele negative ale acestui aliment. Este adevărat că pâinea conține mulți nutrienți esențiali și conferă o senzație de sațietate îndelungată, dar trebuie să manifestăm o atenție sporită atunci când alegem ce vom consuma, menționează nutriționista Cristina Cerevatenco.

Nu sunt adepta la a renunța complet la pâine. Totuși, sunt câteva recomandări la acest subiect care ne-ar ajuta să ne îmbunătățim sănătatea.

1) se consumă prea multă  pâine. Obiceiul de a mânca pâine la fiecare masă l-am moștenit de la părinții noștri care au trăit în alte condiții de viață când nu aveau acces la alimente calitative cum avem noi acum.

2) făina din sorturile de grâu ce se cultivă la moment are un conținut crescut de gluten mult mai mare decât sorturile vechi. În cosecință a crescut numărul persoanelor cu sensibilitate față de gluten sau alergie, ca urmare a consumului crescut de gluten.

3) la pregătirea pâinii se folosește drojdie termofilă care rezistă la temperaturi înalte. Ajunsă în intestin, poate susține dezvoltarea bacteriilor patogene și a speciilor de fungi dăunătoare, în special dacă persoana mai are și anumite dereglări ale funcționării organelor digestive.

4) nu doar pâinea conține făină albă. Biscuiți, covrigi, chifle, sosuri, prăjituri – toate conțin făină albă. Ceea ce înseamnă că dacă renunțăm la consumul de pâine, dar continuăm să ronțăim covrigi – am schimbat o belea pe alta.

5) făina albă are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă riscul de a crește în greutate. Consumul de pâine albă înseamnă și mai multe kg în plus.

6) multe persoane mănâncă pâine pentru a primi acea senzație de ”sătul”. Însă acestea au o percepție distorsionată a senzației de sațietate. Tot aceste persoane sunt cele care suferă cel mai des de pirozis și reflux gatro-esofagian. Se recomandă să umplem stomacul doar pentru 2/3 în timpul unei mese, pentru ca acesta să poată face corect mișcările de procesare a alimentelor”, a spus nutriționista.

Beneficiile pe care le ai atunci când renunți la pâine?

– „scădere din greutate

– reducerea inflamației

– îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar

– o digestie și asimilare a nutrienților îmbunătățită

– echilibrarea nivelului glicemiei

– îmbunătățirea aspectului pielii

– restabilirea tranzitului intestinal”, adaugă Cristina Cerevatenco.

Pâinea rămâne un produs care provoacă nenumărate controverse cu privire la beneficiile sau dezavantajele pe care le are asupra sănătății.

„Sunt mai multe tipuri de pâine, printre cele mai cunoscute:

Pâinea albă – are un indice glicemic ridicat, creștere riscul de a adăuga în greutate, oferă sațietate pe termen scurt, conținut scăzut de fibre

Pâine din făină de grâu integrală – are un indice glicemic mai mic, este o sursă bună de energie pentru o persoană normoponderală, conține mai multe fibre și nutrienți

Pâine din multicereale – mai plină de gust, poate avea un indice glicemic mai mic, mai nutritivă, mai multe proteine

Pâinea graham – conține germeni de grâu care sunt o sursă bună de nutrieți, un nivel ridicat de fibre și proteine

Bagheta franceză – cunoscută pentru gustul deosebit și pufoșenie, are un indice glicemic mai ridicat decât pâine albă, puține fibre.

Scopul nostru ar trebui să fie să consumăm mai puțină pâine și să o alegem pe cea cu adevărat nutritivă. O pâine sănătoasă este gătită cu maia naturală, din făină integrală, ideal în combinație cu făină de secară sau alte cereale, fără afânători” , menționează nutriționista.

Ne face rău chiar și o tartină la micul dejun ?

„Nu. Una-două tartine din pâine integrală fără drojdie sunt chiar recomandate ca o sursă bună de carbohidrați complecși. Se pot face tartine cu avocado, ricotta și roșii, unt de nuci și  felii de măr. Însă dejunul nostru ar trebui să fie cât mai divers, nu doar din tartine. Putem găti omlete, terci ș.a.

Copiii trebuie să mănânce pâine, deoarece ei sunt în perioada de creștere și au nevoie de mai multă energie decât maturii. Însă, cum am spus mai devreme – mare atenție la calitatea pâinii. Dacă copilul este sănătos și face multă mișcare, poate consuma și pâine din făină albă, doar că recomandabil – fără drojdie.

De asemenea, pe lângă pâine dieta copilului ar trebui să fie bogată în alimente nutritive – carne slabă, pește, ouă, lactate, cereale, leguminoase, fructe, legume” , a mai spus nutriționista Cristina Cerevatenco.

Pe lângă ingredientele de bază, și anume grâul și orzul, acestui produs i se mai adaugă și o serie de aditivi toxici, dar și emulgatori care au scopul de a menține pâinea proaspătă cât mai mult timp.

„Analizând jurnalul alimentar al persoanelor cu care interacționez, cel mai adesea observ că acestea au o diversitate foarte mică a cerealelor în dietă. Având în vedere că corpul are nevoie de energie, vom ajunge să mâncăm mai multă pâine.

În concluzie, dacă dorim să scădem consumul de pâine, ar trebui să optăm pentru alte variante de carbohidrați complecși – cereale, leguminoase, rădăcinoase, paste din grâu dur.

Alternative pentru pâine pot fi lipiile din făină integrală fără drojdie, pâinițe, crackeri din făină integrală sau hrișcă, mămăliga, clătitele din linte roșie, cerealele” , adaugă nutriționista.

Pentru cei care doresc să renunțe la obiceiul de a consuma pâine, nutriționista vine cu câteva recomandări.

„Consumă mai multe cereale integrale și pseudo-cereale – hrișcă, mei, ovăz, secară, quinoa, amarant, sorg ș.a.

Adaugă în dieta ta leguminoasele – fasole, linte, năut, mazăre ș.a.

Ai grijă să fie prezentă la fiecare masă o salată de legume. Aceasta va oferi un nivel mai ridicat de sațietate, deoarece va umple o parte in volumul stomacului.

Să fim conștienți că senzația de sațietate corectă apare peste 15-20 min după ce am mâncat și să evităm a mânca până în momentul când simțim că stomacul este plin. Cum se spune – să ne sculăm de la masă un pic flămânzi. Inițial este mai dificil, însă peste câteva zile de mâncat conștient, totul devine natural și ușor.

Scade treptat consumul de pâine. Poți mânca 2 felii de pâine în locul a 3 – cu cât erai obișnuit/ă de obicei. Sau poți alege să renunți la pâine doar pentru o zi în săptămână pentru a observa cum te simți și a obține încrederea că poți trăi și mai multe zile fără pâine.

Mănâncă pâine doar când dorești să pregătești tartine sau o supă. Altfel, optează pentru cereale, cartofi, leguminoase, cartof dulce care ar trebui să prezinte ¼ din farfuria ta.

Optează pentru pâine din făină integrală în cea mai mare parte a zilelor, iar în zile mai speciale poți să te delectezi cu o tartină din baghetă franceză” , menționează Cristina Cerevatenco.

Dacă există atât de multe dovezi că făina integrală este mai hrănitoare și mai sănătoasă, totuși de ce făina albă este folosită atât de mult în alimentația omului? Cercetătorii au scos la iveală câteva răspunsuri pentru această întrebare:

  • Cererile populațieiPe piața de vânzare făina albă a fost dintotdeauna mai prețuită decât făina intermediară sau cea integrală. Gustul, prețul și savoarea au adus întotdeauna pâinea albă în topul preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele de panificație.
  • Făina albă este mai ușor de păstrat: Făina integrală poate fi păstrată numai câteva săptămâni, deoarece devine râncedă. Acest fapt aduce făina albă în topul preferințelor și în ceea ce îi privește pe producători.
  • Capacitate nutritivă: Factorilor antinutritivi din tărâțe, cum ar fi fitații, pot interfera teoretic cu absorbția în intestin a fierului și zincului. Din acest motiv, unii specialiști au diminuat importanța cerealelor integrale din punctul de vedere nutrițional. Totuși, studii recente au demonstrat că nu există motive de îngrijorare în această privință.

Întrucât există avantaje și dezavantaje atât în ceea ce privește făina albă, dar și făina neagră, cea mai bună alegere trebuie făcută în urma unei evaluări atente a priorităților noastre: savoarea și aspectul sau un aport suplimentar de nutrienți? Ceea ce este important de reținut este faptul că, indiferent ce alegere facem, nu trebuie să eliminăm în totalitate din alimentație pâinea cea de toate zilele.

Distribuie articolul: