Nimic nu se compară cu plăcerea de a admira cât mai mult timp un buchet de flori proaspete și parfumate. Practic fiecare femeie iubește acele culori, acel miros și pur și simplu acea vază plină cu flori. Cu siguranță și tu vrei să te bucuri cât mai mult de prezența florilor în casă. Însă, din păcate există această problemă că ele prea repede se ofilesc.

De aceea astăzi venim cu câteva sfaturi utile despre cum să păstrezi cât mai mult florile în casă.

Foto: fabricatinromânia

Să începem cu începutul. Cum să tai corect florile din grădină? 

  • Nu tăia niciodată dintr-o plantă prea tânără, care nu și-a stabilit încă un contact bun cu solul.
  • Nu tăia prea mult dintr-o singură plantă, în același sezon.
  • În general, cel mai bine este să tai tijele când inflorescenta este deschisă pe jumătate, în niciun caz complet. Taie bujorii, trandafirii, irișii și gladiolele când bobocii sunt deschiși mai puțin de jumătate, iar daliile și crizantemele când sunt deschise pe trei sferturi.
  • Tăierea este bine să se facă dimineața devreme, înainte ca roua să se usuce, sau seara târziu, când nivelul de umezeală din tije este cel mai ridicat. Nu tăia niciodată flori în miezul zilei, când este foarte cald.
  • Tăierea se face cu foarfeci ascuțite, întotdeauna deasupra unui nod, pentru a stimula apariția unor inflorescente noi.

Cum se face corect conservarea florilor tăiate? 

Fie că le-ai cumparat, fie că le-ai tăiat chiar tu, înainte de a fi puse în vază, florile trebuie să fie supuse unor tratamente speciale, pentru a le prelungi durata de viață. Iată ce ar trebui să faci: 

Înlătură frunzele

Foto: lovedeco.ro

Conform blog.floria.ro, frunzele din partea de jos a tijelor, de sub nivelul apei din vază, trebuie înlăturate pentru că putrezesc repede, formând bacterii și scurtând durata de viață a florilor.

  • Tijele trebuie tăiate într-un unghi de 45 de grade, pentru a crea astfel o suprafață mai mare prin care florile să poată absorbi apa.
  • În cazul tulpinilor lemnoase, tija poate fi strivită cu ciocanul sau despicată în lungime aproximativ 6 centimetri, pentru ca apa să pătrundă mai ușor.
  • În cazul garoafelor, crizantemelor, violetei africane, tăierea tijelor e bine să se facă sub apă.

Îngrijirea florilor tăiate

Florile tăiate se țin în camere răcoroase, departe de curenții de aer. Asigură-te cel puțin o dată pe zi că au suficientă apă în vază. De asemenea, apa din vază trebuie schimbată frecvent.

Plantele care preferă un sol alcalin (bujorul, irisul, liliacul) se vor păstra proaspete mai mult timp după tăiere, dacă le pui în apa alcalină sau cu pH neutru. La fel se întâmplă și în cazul celor care preferă solul acid (azaleea). Dacă apa este alcalină și vrei să o faci acidă, îi poți adăuga o soluție compusă dintr-o parte zahăr și două părți oțet alb.

De ce menține oțetul florile proaspete mai mult timp

Cei de la libertateapentrufemei.ro spun că, este important să adaugi o linguriță de oțet în apa din vază, indiferent ce flori ai. Oțetul distruge o parte din bacteriile din apă, fără să atace florile. El previne apariția mirosului neplăcut și a mucegaiului.

După ce adaugi o linguriță de oțet, pune în apă și 2 – 3 lingurițe de zahăr, să le oferi florilor o hrană dulce, care le menține în viață mai mult timp. Apoi adaugă și câteva picături de zeamă de lămâie.

Trucuri pentru păstrarea prospețimii florilor

Foto: casepractice

  • Poți menține prospețimea begoniilor și a trandafirilor mai mult timp dacă adaugi o linguriță de sare la fiecare sfert de litru de apă. Sarea ajută florile să absoarbă mai bine apa.
  • Zahăr, o linguriță la fiecare sfert de litru de apă, prelungește viața crizantemelor și a petuniilor.
  • Ca să reinvii o floare aproape ofilită, îi poți aplica tratamentul soc cu înmuierea în apă caldă timp de 2-3 minute, apoi păstrarea în apă rece.
  • Trucurile cu gin și aspirină adăugată în apa florilor tăiate nu sunt mereu eficiente, dar în general au un efect benefic.
  • O altă soluție care poate ajuta la păstrarea prospețimii florilor este cea compusă din 300 ml apa, 300 ml limonada și o linguriță de zahăr. Ține minte că, atunci când despici sau tai tijele, să folosești întotdeauna ustensile ascuțite și curate. De asemenea, apa trebuie să fie curată și proaspătă, iar florile nu trebuie să fie niciodată ținute direct în lumina soarelui sau într-o cameră cu atmosfera uscată. Tu ce sfaturi mai recomanzi pentru a ține florile cât mai mult vii?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: