Vladimir Putin încearcă să-și creeze imaginea unui lider puternic. Acesta dorește să pară un patriot, care apără valorile morale. Însă războiul din Ucraina a demonstrat incompetența liderului de la Kremlin și i-a știrbit imaginea atât de minuțios creată și menținută de propaganda rusă.

Președintele, care are o înălțime de 1,70 m, cu ocazia Zilei Studenților, a pozat alături de studenți de la Universitatea de Stat din Moscova. Însă internauții au observat un detaliu interesant. Putin purta pantofi care îl înălțau cu câțiva cm buni. Utilizatorul Glasnost Gone a distribuit pozele pe canalul său de Twitter, accentuând că președintele rus este atât de nesigur pe el și obsedat de imaginea sa, încât poartă pantofi cu toc. Pentru a părea mai înalt, acesta a ales studentele mai miuțe să stea lângă el.

Putin și-a schițat o imagine de macho, fiind fotografiat călare pe cai și la bustul gol. Aparent, curajul lui poate fi regăsit doar în fotografii, nu și pe front. De la începutul războiului, acesta rar apare la evenimente și majoritatea timpului îl petrece în buncărul său.

În 2015, publicația Express a relatat că un informator de la Kremlin a declarat că nimeni nu poate fi mai înalt decât președintele în fotografiile oficiale. Sursa a declarat pentru ziar:

De aceea, gărzile sale de corp sunt întotdeauna mai scunde decât el, pentru a da impresia că Putin este o persoană înaltă.

The Economist a explicat în 2020  că în politică, înălțimea contează. Revista a relatat o cercetare potrivit căreia politicienii mai înalți și-au depășit rivalii în sondaje. Acest lucru a fost atribuit faptului că persoanele înalte se bucură de o stimă de sine mai mare, în medie, și sunt percepute ca fiind mai sănătoase, mai inteligente și mai autoritare.

Rusia a avut grijă să cenzureze reprezentările negative ale președintelui. În 2017, președintele rus a făcut, de asemenea, ilegală distribuirea unui meme cu el prezentat ca un clovn gay. Imaginea interzisă, de mai jos, a fost numită propagandă extremistă.

Foto: Washington Post

Sursa: Daily Mail

Imagine reprezentativă: The Economist