Președintele rus Vladimir Putin a folosit joi cuvântul război pentru a se referi la conflictul din Ucraina, fiind prima dată când se abate în mod public de la descrierea atent elaborată a invaziei Moscovei ca fiind o operațiune militară specială, anunță CNN.

„Scopul nostru nu este de a continua conflictul militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război”, a declarat Putin reporterilor la Moscova, după ce a participat la o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret.

Criticii lui Putin spun că folosirea cuvântului război pentru a descrie conflictul din Ucraina este ilegală în Rusia din martie, când liderul rus a semnat o lege a cenzurii care consideră o infracțiune difuzarea de informațiilor false despre invazie, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat.

Așadar, folosirea cuvântului de către Putin nu a trecut neobservată.

Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg, care a fugit din Rusia din cauza poziției sale anti-război, a declarat joi că a cerut autorităților ruse să îl urmărească penal pe Putin pentru „răspândirea de informații false despre armată”.

„Nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operațiunii militare speciale, nu a fost declarat niciun război”, a scris Yuferev pe Twitter. „Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte”.

De la începutul războiului, Putin a folosit termenul de „operațiune militară specială” pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei. El a motivat că e o campanie de „denazificare”, o descriere respinsă de istorici și observatori politici.

„Toate conflictele, și cele armate, se termină într-un fel sau altul cu un fel de negocieri”, a spus Putin, acuzându-l pe Zelenski că refuză să negocieze.

„Noi nu am refuzat niciodată, conducerea ucraineană e cea care a refuzat să poarte negocieri… Mai devreme sau mai târziu, ne vom așeza la masă și vom negocia și cu cât mai repede cei care ni se opun vor realiza acest lucru, cu atât mai bine. Noi nu am renunțat niciodată la acest lucru”.

Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au declarat miercuri că Kremlinul va face o investiție substanțială în multe domenii militare. Inițiativele includ creșterea dimensiunii forțelor armate, accelerarea programelor de înarmare și dezvoltarea unei noi generații de rachete hipersonice pentru a pregăti Rusia pentru ceea ce Putin a numit „ciocniri inevitabile” cu adversarii săi.

Distribuie articolul: