Vladimir Potlog este originar din orașul Telenești. Este pasionat de lectură. Citește cărți în format tradițional, ascultă cărți în format audio. Dar mai scrie și poezii. Versurile lui au apărut în antologii din România.

 

Daniela Gorincioi: Ești o persoană pasionată de lectură. De unde vine pasiunea pentru lectură?

Vladimir Potlog: Da, sunt pasionat de lectură. Pasiunea pentru lectură o am grație părinților mei, ghidându-mă pe această cale.

DG: Mai ții minte care sunt primele cărți care le-ai citit?

VP: Țin minte că aveam 9 ani când am început a citi. Era luna decembrie. Prima carte citită de mine este Povești, de Frații Grimm, și anume Povestea Bălăioarei. Ar mai fi povești cu zâne. Mai sunt Daciada, „Nasc și la Moldova oameni”, Făt-Frumos din lacrimi, Frații Jderi, Căpitan la 15 ani de Jules Vernes.

DG: Ce stil de cărți obișnuiești să citești?

VP: Am mai multe stiluri de cărți care obișnuiesc să le citesc. Dar stilul meu preferat rămâne a fi dramă, istorie medievală, artă, mitologie. Îmi plac cărțile „Căderea Constantinopolului”, „Spartacus”, „Cezar” de Alexandru Dumas. Faptul că îmi plac așa stiluri de cărți, asta nu înseamnă că nu citesc romane de dragoste or altceva.

DG: Cum faci rost de cărți pentru a citi? Obișnuiești să mergi la biblioteca din oraș or ți le cumperi, împrumuți de la prieteni?

VP: Din păcate eu nu mă pot deplasa din cauza unei probleme de sănătate. Dar părinții și cei doi frați ai mei mă ajută aducându-mi cărți de la bibliotecă ori librărie bună. Un frate, Gheorghe, îmi aduce cărți din România. Celălalt frate e în Chișinău și îmi ia cărți din capitală. Lunar, îmi cumpără câte o carte. Le spun eu ce carte vreau să citesc. Le sunt recunoscător pentru asta. Uneori mai fac schimb de cărți.

Obișnuiesc să ascult cărți audio, la calculator.

DG: Pe rețelele de socializare sunt grupuri de lectură. Obișnuiești să te inspiri și din recomandările din grup?

VP: Sunt membru la câteva grupuri de lectură pe facebook: LecturaCentral, iCarte, iParte, Lectură și cărți, Cărți Audio. Citesc orice. Ascult diferite cărți în format audio. Nu sunt adeptul unui stil anume. Eu admir pe cei care promovează lectura, cărțile.

DG: Ești adeptul cărților în format tradițional or a celor în format electronic?

VP: Eu ascult și cărți în format audio. Dar citesc cărți și în format tradițional. Pentru mine nu contează acest aspect. După cum am spus, apreciez oamenii care citesc și promovează lectura.

DG: Mai știi câte cărți ai citit până acum?

VP: Cred că am citit aproximativ 650 de cărți. Citesc mereu. Când zic că am citit în jur de 650 de cărți, mă refer și la cărțile în format audio, nu doar tradițional.

DG: Care sunt scriitorii tăi preferați?

VP: Am mai mulți scriitori preferați. Dar Vintilă Corbul, este unul dintre preferații mei. Este un scriitor român care s-a stabilit cu traiul în Franța. Recomand tuturor să citească opera lui. Recomand în mod special cartea în două volume „Căderea Constantinopolului.” Îmi place cum scrie și Nicolae Dabija. Romanul său „Tema pentru acasă” m-a impresionat foarte tare.

DG: Ce alte pasiuni mai are un cititor de cărți?

VP: Sunt pasionat de fotbal. Nouă, bărbaților, ne place acest sport. Dar îmi place să privesc și filme. Apreciez și domeniul artei și muzica.

Îmi place și poezia. Azi se fac 28 de ani de când am scris prima mea poezie. Pe data de 5 ianuarie 1995 am scris prima mea poezie. Dacă îți place să citesc, îmi place și poezie. Dacă lectura e o pasiune, poezia e un lucru. Am scris aproximativ 350 de poezii. Pentru mine, poezia e ceva deosebit. Eu i-au poeziile ca un lucru. Poate suna banal, dar așa e. Poeziile sunt copiii mei. Eu nu concurez cu nimeni. Dar ceea ce fac, fac pentru mine. Sunt ca și restul oamenilor. Eu mă deplasez greu prin oraș. Dar asta nu înseamnă că nu sunt ca toți ceilalți. Am și câteva premii.

Banii pe care i-am câștigat, am cumpărat cărți. Grație poeziilor mele, am ajuns în România, Israel, Italia. Îmi pare bine că oamenii acceptă ce fac eu. Poeziile mele sunt recitate de copii la școală. Mă bucur că ceea ce fac eu, e util altora. Asta e o bucurie imensă pentru mine.

În Moldova și România, au apărut antologii de poezie, împreună cu alții scriitori. Versurile mele au apărut și în presa din Moldova, cum ar fi ziarul „Literatura și Arta”.

Distribuie articolul: