Durerile de cap migrenoase pot fi dureroase și dificil de gestionat. Simptomele specifice și momentul sunt diferite pentru fiecare persoană afectată. Cert e că nu orice durere de cap este egală cu diagnosticul de migrenă, care reprezintă un nivel aparte de severitate.

Experții încă lucrează pentru a înțelege de ce apar migrenele și ce măsuri preventive pot lua oamenii. Un studiu recent publicat în Headache: The Journal of Head and Face Pain raportează că aportul alimentar de vitamina B1 (tiamină poate ajuta la prevenirea migrenei la unii oameni.

Experții spun că informațiile obținute din această cercetare indică un factor de protecție care poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele care suferă de migrenă.

Impactul migrenei

Migrena este o afecțiune neurologică care provoacă dureri de cap severe care sunt de obicei localizate într-o zonă a capului (o jumătate).

Durerea poate fi intensă și uneori oamenii pot prezenta alte simptome, cum ar fi greața sau vărsăturile. Chiar și fotofobia (sensibilitatea la lumină) poate fi prezentă. Durerile de cap migrenoase pot fi legate de factori declanșatori specifici, cum ar fi stresul sau modificările hormonale.

Dieta este un domeniu care poate afecta migrenele. Cu toate acestea, specificul este ceva pe care experții încă lucrează pentru a le înțelege. Declanșatoarele alimentare specifice sau măsurile preventive pot fi diferite pentru fiecare persoană.

Dr. Clifford Segil, DO, neurolog la Providence Saint John’s Health Center din California, a notat câteva exemple în acest sens pentru Medical News Today:

„Declanșatorii dietetici sunt obișnuiți pentru migrenă. Vinurile, brânzeturile și cofeina pot declanșa o migrenă. Rog pacienții la prima vizită cu mine să țină un jurnal al durerilor de cap pentru a vedea dacă există medicamente care declanșează dureri de cap. Cofeina poate provoca și ameliora durerile de cap, așa că este greu de generalizat dacă așa ceva provoacă sau ajută la durerile de cap.”

Persoanele care suferă de migrenă pot colabora cu medicii lor și alți specialiști pentru a identifica factorii declanșatori ai durerii de cap. Pe măsură ce apar mai multe date despre relația dintre dietă și durerile de cap migrenoase, recomandările clinice pentru tratament se pot schimba în continuare.

Legătura dintre tiamină și migrenă

Cercetătorii din noul studiu special au examinat asocierea dintre două vitamine B, tiamina (vitamina B1) și riboflavina (vitamina B2) și experiența durerilor de cap severe sau migrenei.

Cercetătorii au analizat datele de la participanții la Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din perioada 1999-2004 în studiul lor transversal.

Cercetătorii au inclus peste 13.000 de participanți în analiza lor. Dintre acești participanți, 2745 au avut fie o durere de cap severă, fie o migrenă în ultimele trei luni. Cercetătorii au studiat aportul alimentar de tiamină și riboflavină timp de 24 de ore, analizând datele colectate din interviurile asistate de computer ale participanților.

Ei au reprezentat mai mulți factori, inclusiv vârsta participanților, stilul de viață, demografia și comorbiditățile.

Cercetătorii au raportat că cantități mai mari de tiamină din dietă au fost asociate cu șanse mai mici de migrenă. Acest lucru a fost valabil mai ales în rândul participantelor de sex feminin. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit o scădere semnificativă a riscului legat de riboflavină.

Dr. James Giordano, profesor de neurologie și biochimie la Georgetown University Medical Center din Washington, D.C., care nu a fost implicat în studiu, a remarcat următoarele:

„Acest studiu oferă date importante pentru a susține că factorii nutriționali pot avea influență asupra inducerii migrenei. De remarcat este faptul că acest studiu a demonstrat un rol semnificativ statistic al tiaminei (vitamina B-1) în atenuarea migrenei. S-a dovedit că tiamina este deosebit de importantă în reglarea nivelurilor cerebrale ale neurotransmițătorului serotoninei; anomaliile funcției serotoninei au fost direct implicate în patofiziologia migrenei.”

Giordano a remarcat următoarele:

„Luate împreună, s-ar putea ca tiamina să ofere un supliment alimentar util pentru persoanele care suferă de migrenă, care pot avea deficiențe ușoare până la moderate de magneziu sau care au tulburări metabolice ale metabolismului calciului și magneziului.”

El a remarcat, de asemenea, următoarele domenii pentru continuarea cercetării:

„Deși cercetarea este cu siguranță interesantă și importantă, ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a determina roluri mai specifice pentru tiamină, precum și alți cofactori vitaminici care pot fi utili din punct de vedere clinic în prevenirea sau diminuarea migrenei.”

Distribuie articolul: