Cristina Gheiceanu împreună cu soțul și fetița sa locuiesc deja de mai mulți ani în Elveția. Atunci când au plecat din Moldova erau doar ei doi, dar între timp familia lor s-a mărit și s-a născut micuta Adela. Probabil te gândești că a trăi în Elveția este foarte simplu, ei bine nu este chiar așa. Elveția este o țară superbă, dar cu prețuri mari și niște reguli stricte. 

Cristina a povestit într-o postare mai multe detalii pe care trebuie să le cunoști înainte să te muți în Elveția:

În Elveția nu poți veni să-ți cauți de lucru, dacă nu ai un prieten/rudă la care să poți locui, o perioada de timp! Aici, poți lua un apartament în chirie doar dacă ești angajat în Elveția! Desigur, se poate și altfel, dar asta ar fi cea mai ușoară și sigură opțiune.

Poți sta la un hotel, dar prețurile sunt foarte mari, chiar și la cel mai urât hotel. De aceea, trebuie  ai un buget măricel!

Desigur, puteți aplică online la un job, dar angajotorul o  vrea  va cunoască și va trebui  veniți aici!

În cazul unei familii, cel mai ușor e când vine doar unul. Abia după ce își găsește un loc de muncă și u apartament în chirie, să vină restul familiei. Altfel, ar fi greu, dar nu imposibil!

Trebuie să cunoașteți franceză, sau germană, sau italiană. În dependență de cantonul unde veți lucra. În orașele mari, gen Zurich ori Geneva puteți găși posturi de muncă în engleză, mai ales în IT!

Nu poți închiria orice apartament îți dorești. De obicei, totul se face prin agenții. Acolo mergi și trebuie să prezinți fișa salariului tău și să ai permis de ședere! Chiria trebuie să constituie 30 la sută din salariul tău, dacă salariul e mai mic, șanse nu prea ai, ori trebuie să găsești un garant! Apoi, ei decid dacă vor să te accepte ori nu.

Apropo, apartamente cu chirie la prețul de 1200 CHF (franci elvețieni, echivalent cu EURO) arată destul de rău și nu exagerez! Geamuri vechi, podele care scârțâie, și doar mobilă de bucătărie! Pentru mine impactul a fost foarte mare! Cumva îți imaginezi că plătind așa o suma mare, vei vedea altceva. Că să va imaginați un pic, în Moldova așa un apartament ar cost maximum 200 euro lunar mobilat!

Permisul de ședere îl obții, de cele mai multe ori odată ce îți găsești un job!

Permisele sunt de câteva feluri L ( un an), B (5 ani), C (după 5 ani) ! Cele mai multe beneficii le ai cu C, dar el poate fi obținut după 5 ani de muncă în Elveția și după ce dai teste la limba străină. Totuși, statul te poate refuză și îți da iarăși B!

Odată ce unul din membrii familiei a primit permisul de ședere, ceilalți membri, chiar dacă nu au un serviciu, vor merge să depună actele pentru reîntregirea familiei și vor obține și ei permis!

Permisul de conducere moldovenesc, nu este acceptat aici. Poți conduce cu el doar un an! Apoi, trebuie să dai examenul auto local, pentru a obține permis elvețian de conducere!

Dacă ai permis de conducere românesc, nu mai trebuie să dai examen, ci doar să mergi la instituția corespunzătoare și să-l schimbi pe cel elvețian!

În Elveția, de multe ori, totul se bazează pe relații! Așa că, dacă aveți vreun prieten care să va propună la un post de muncă, ar fi minunat, șansele ar fi mai mari!

În Elveția poți veni și la studii și atunci, dacă ești acceptat, primești imediat permis de ședere și respectiv, poți obține locuința!

Sursa: facebook.com 

Distribuie articolul: