Un păr sănătos și îngrijit este cartea de vizită a oricărei femei, iar modul de îngrijire și produsele pe care le folosești joacă un rol extrem de important. Cu o rutină riguroasă, podoaba capilară își va recăpăta vigoarea și strălucirea, iar hairstylista Argentina Cireș, cu o experiență de peste 24 ani în acest domeniu, vine cu câteva sfaturi esențiale, despre cum să alegi șamponul potrivit, cum se aplică corect balsamul și care este eficiența unei măști.

„Una dintre întrebările des întâlnite atunci când merge vorba de îngrijirea părului, este că rezultatele obținute la salon de hairstylist nu sunt aceleași și în condiții casnice. Recomand să se înceapă cu folosirea produselor profesionale de îngrijire a parului. Au în componență agenți blânzi de spălare, sunt mai concentrate și au ingrediente de un nivel înalt”, a spus hairstylista.

digi24.ro

Șamponul

Șamponul joacă un rol semnificativ și este important să îl alegem în funcție de tipul părului – uscat, deteriorat, gras sau mixt.

„Atragem atenție la faptul că există produse ce pot fi utilizate zilnic, dar sunt și șampoane profesionale, care nu se recomandă a fi folosite în fiecare zi. Dacă părul este de tip normal, atunci nu are nevoie de îngrijire suplimentară. Respectiv, șamponul trebuie să posede doar proprietăți bune de spălare. Pentru păr gras aveți nevoie de unul fără adaosuri nutritive, ci care conțin doar elemente antibacteriene și extracte vegetale cu proprietăți tanante.

Dacă este uscat, optați pentru un șampon ce conține adaosuri adipoase (lanolină, lecitină) și polimeri hidratanți. Părul uscat și deteriorat se spală cu șampon special, componentele căruia revitalizează părul, îi întărește rădăcina, regulează umiditatea naturală a acestuia, curățându-l fin de murdărie. Pentru asemenea tip, șamponul trebuie neapărat să conțină cheratină. Există și păr mixt (rădăcini grase și capete uscate). În cazul părului mixt nu se recomandă utilizarea nici a șamponului pentru păr gras, nici a celui pentru păr uscat, ci anume a șamponului pentru păr mixt”, informează hairstylista.

evz.ro

„Șampoanele destinate pentru păr subțire trebuie să fie neapărat moi. Alegerea perfectă sunt cele ce măresc grosimea părului. Acestea sunt numite ”volumice”. În componența lor sunt prezente: cheratina, proteina de mătase, silicon, extracte ale plantelor medicinale, henna. Pentru păr vopsit și ondulat chimic, alegem un șampon ușor. Astfel, culoarea se păstrează o perioadă mai îndelungată”, a mai spus Argentina Cireș.

Balsamul

E produsul care se folosește după spălare, dar să știți că este admisibilă și folosirea lui până la șamponare pentru a reda un volum mai suplimentar podoabei capilare. Nu îl folosi niciodată pe rădăcini. Aplică-l pe şuviţele de păr dinspre vârf spre jumătatea lor. Dacă ai părul subţire, alege un balsam pentru volum. Dacă este des/gras, alege un produs care conţine mai puţin uleiuri în compoziţie. Balsamul trebuie să aducă părului substanţe nutritive şi strălucire. Produsele pe bază de silicon, în schimb, îţi lasă firele fără substanţele benefice naturale”, a mai spus hairstylista.

Masca de păr

Conține mai multe ingrediente nutritive decât balsamul pentru păr, are o textură mai densă și o formulă care acționează în profunzime.

„Se alege în funcție de tipul podoabei capilare. Anumite măști au nevoie de cel mult două minute să acționeze, în timp ce pentru altele va trebui să aștepți 10-15 minute sau chiar mai mul . Sunt și anumite măști pe care le poți lasă pe păr pe parcursul nopții, acestea fiind ideale pentru părul extrem de uscat.  Masca de aplică uniform pe păr. Produsul se masează dinspre rădăcini spre vârfuri, iar mai apoi se descurcă părul folosind degetele sau un pieptene cu dinții rari. Dacă ai un păr gras sau subțire, evită aplicarea măștii la rădăcină și pe scalp. În schimb, uită de această regulă dacă părul tău este uscat și dacă firele de păr sunt groase”, menționează hairstylista.

catine.ro

Un truc care va trata părul aflat într-o stare intensă de degradare, este să aplici masca de două ori, menționează hairstylista.

„Măștile de păr o au o acțiune mult mai concentrată și mai eficientă decât cea a balsamurilor care au o textură ușoară. O mască de păr conține proteine și uleiuri, ingrediente care lipsesc din compoziția balsamurilor. De regulă, aceste două produse diferă și în ceea ce privește modul de folosire; de cele mai multe ori, aceasta trebuie lăsată mai mult pe păr, pentru a asigura un tratament mai intens”, adaugă Argentina Cireș.

Uleiurile hrănitoare

„La fel oferă protecție termică și preîntâmpină astfel o eventuală degradare mecanică şi termică a firului în timpul uscării cu feonul, din cauza căldurii degajate de acesta, și în urma folosirii periei mecanice. Aplicat cu regularitate, îmbunătățește aspectul părului vopsit, menținând durabilitatea și strălucirea culorii și împiedicând degradarea firului de păr în urma vopsirilor repetate. Vei observa, în special la nuanțele închise de brunet, castaniu și roșcat, intensificarea culorii după o simplă aplicare. Iar părul blond rămâne fin ca mătasea, flexibil și capătă un luciu sănătos. Datorită conținutului de substanțe naturale, uleiul de păr hrănește firul și acționează ca un tratament ce previne și combate degradarea acestuia, în special la vârfuri”, a spus hairstylista.

csid.ro

Spălarea este o etapă importantă pentru o creștere sănătoasă și îți eliberează părul de acumularea de produse de styling. Totodată, reglează secreția de sebum și îl protejează de dermatita ce îți poate afecta scalpul.

„Păr gras: trebuie să îți speli părul în fiecare zi pentru a preveni acumularea sebumului, cu excepția cazului în care îl ai foarte lung sau este foarte des sau creț.

Păr uscat sau deteriorat: șamponarea se face la fiecare cinci până la șapte zile, deoarece poate fi necesar să permiți ca unele uleiuri naturale să acționeze.

Păr ondulat sau creț: șamponare la fiecare patru până la cinci zile.

Păr fin sau subțire: șamponat la fiecare două, maxim trei zile, pentru a-i oferi umezeala de care are nevoie pentru a arata frumos și a crește. Curățarea ajuta, de asemenea, la îndepărtarea acumulărilor și a uleiurilor care pot îngreuna firul.

Păr cu fir gros: texturile mai groase tind să mențină umezeala, așa că spălarea o dată pe săptămână este suficientă”, a mai adăugat hairstylista.

csid.ro