Timp de mulți ani, Maria Josan din satul Ciorești, raionul Nisporeni, și-a dorit să aibă o seră cu flori, dar din cauza lipsei de bani amâna realizarea acestui vis. La vârsta de 52 de ani, visul ei s-a împlinit după ce a câștigat un concurs organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acum, nu doar florile îi bucură ochii, ci și certitudinea că plantele ei vor rezista schimbărilor climatice, transmite tv8.

Mamă a trei copii și responsabilă de gospodărie, Maria a înțeles că în zonele rurale este dificil să găsești un loc de muncă stabil. De aceea și-a propus să-și câștige existența din agricultură, la fel cum au făcut-o și părinții ei. Spune că “agricultura îi curge prin vene”, așa că a început să dezvolte câteva sere mici în curtea casei, unde cultiva răsaduri de roșii, ardei și castraveți.

Acum doi ani, fiica sa cea mai mică, în vârstă de 14 ani, a aflat despre un concurs lansat de proiectul PNUD “Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, finanțat de Suedia, și a îndemnat-o să participe, știindu-i pasiunea pentru flori. Cele două au redactat un proiect și și-au pus speranțele în câștigarea concursului pentru a adapta serele pentru creșterea florilor pe tot parcursul anului.

Serele lor, care nu aveau o centrală termică și erau încălzite cu ajutorul unei sobe improvizate, îi puneau pe familia Josan într-o situație dificilă, în special când temperatura scădea sub 10 grade afară, fiind nevoiți să facă focul de două ori pe zi în seră.

Bucuria lor a fost enormă când au câștigat concursul. Cu ajutorul finanțării de 4.375 de dolari acordată de Suedia în cadrul proiectului PNUD, în serele familiei Josan a fost instalat un cazan pe biomasă, pompe, vase de expansiune și un rezervor de apă, creându-se astfel condițiile ideale pentru creșterea florilor. Aceste noi achiziții nu doar că i-au ajutat pe membrii familiei să facă față mai bine crizelor și schimbărilor climatice, dar au și contribuit la reducerea emisiilor de carbon cu 21,5 tone pe an, valorificând în același timp mai multe deșeuri rezultate din activitatea economică și optimizând cheltuielile de producție.

Pe lângă asistența financiară, Maria a beneficiat și de mentorat în afaceri și instruire în practici agricole durabile și prietenoase cu mediul în cadrul proiectului. Astfel, a început să producă compost din deșeurile casnice, să colecteze apa de ploaie pentru irigarea serei și să folosească crengi și resturi de viță de vie pentru încălzire. Maria a reușit să-și extindă și piața de desfacere, obținând sprijin pentru înregistrarea activității economice.

Maria Josan este doar una dintre cele 120 de femei care au primit mentorat și echipamente de până la 4.400 de dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD. Celelalte participante au reușit să inițieze și să dezvolte afaceri în domenii variate, cum ar fi apicultura, creșterea animalelor și păsărilor, gestionarea gunoiului de grajd, cultivarea plantelor medicinale și legumicultura în sere, adaptându-se astfel la crizele climatice și economice.

Distribuie articolul: