La 18 ani Viorica Țîmbalari pleca în Franța, împreună cu proaspătul soț, visând o viață frumoasă și neștiind ce îi așteaptă acolo. Au lansat acolo o afacere, aveau doi copii, însă tot nu reușeau să se simtă acasă. Dorul de Moldova și dorința de a reînvia țara i-au adus din nou acasă, unde au preluat administrarea unei afaceri de familie. Viorica și-a spus că nu se lasă până nu absolvește o facultate, iar implicarea în diverse activități de susținere a femeilor este în firea lucrurilor pentru ea. Ce idei le transmite moldovenilor de peste hotare, aflați din interviul de mai jos:

Europa nu e roză și nu te așteaptă cu pâinea pe prosop

Când am decis cu soțul să plecăm în Franța aveam doar 18 ani și eram recent căsătoriți. Atunci îmi părea o aventură totul, însă eram foarte conștienți că este pasul care ne va schimba radical viitorul. Nu a trebuit să treacă mult timp și ne-am ciocnit de o realitate dură, pentru mine foarte neașteptată.  Așa au început primii noștri pași în viață matură, care ne-a arătat imediat toate fațetele, era total diferită de ceea ce cunoșteam eu, fiind alături de mamă și tată. Nici Europa nu mai era așa de roză precum ne părea, iar acolo nimeni nu ne-a așteptat cu pâine și sare pe prosop.

vio 8

Ne-am integrat rapid, am creat o afacere, însă nu am reușit să ne simțim „acasă”

Ca orice luptători, împreună cu soțul meu Vlad, am depășim multe momente dificile. De la acte, cunoștințe și până la realitățile socio-culturale, toate ne-au dat bătăi de cap. Am reușit să fondăm și o afacere acolo, care ne-a ajutat să ne integrăm mai ușor în societatea franceză, dar care pe zi ce trecea ne apropia și mai mult de toate realitățile ei: cultură, tradiție și situația social-economică. Atunci realizam că această țara ne deschide noi oportunități, însă ea nici până acum nu a reușit să ne aducă în noi senzația cuvântului „Acasă”.

vio 5

Afacerea de acasă, transmisă din generație în generație

Așa am decis ca după o viață clădită în Franța, doi copii care s-au născut acolo, să ne întoarcem acasă. Aici am primit moștenire de la părinți o afacerea pe care o administrez împreună cu fratele meu Teodor, în domeniul serviciilor de transport mărfuri și transport beton. Noi încercam să o menținem de-a lungul anilor și să o transmiteam din generație în generație. Aș fi mândra dacă vom reuși să creem o tradiție frumoasă în acest sens. De patru ani, de când sunt acasă, am învățat să-mi fac agendă, ceea ce nu obișnuiam în Franța. Aici timpul se scurge mult mai rapid, iar preocupările zilnice sau înzecit.

vio 3

Familie, afaceri, studii și implicare socială

Afacerea, Studiile la facultatea de drept, implicarea în mai multe proiecte sunt doar unele activități care îmi răpesc din timp și care mă lasă fără forțe uneori. Mă motivează și mă înaripează familia sănătoasă, ei mă umplu de pozitivism, care mă ajută enorm. Calitatea de mamă și soție mă face să prind aripi. Un aport enorm de susținere îl primesc de la Vlad, soțul meu. El este persoană care a trezit în mine puterea și perseverența de care nici eu nu știam că sunt capabilă. Anume el mă face să mă simt o luptătoare, dar în același timp să îmi păstrez feminitatea.

vio 4

Până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții

Probleme și dificultăți sunt diverse, în special în gestionarea afacerii. Instituțiile statului sunt foarte birocratice și încete, când e nevoie să obținem unele acte necesare pentru a activa în normele legii în vigoare. Afacerile mici și mijlocii nu sunt susținute și protejate de stat, așa cum ar fi normal să fie. O țară care se ține pe economia mică și medie pur și simplu trebuie să aibă asta în fruntea tuturor lucrurilor. La noi un pic e altfel. Dar nu ne dezamăgim. Aici e cu totul diferit, în Moldova mă ciocnesc de cu totul alte probleme și rezolvarea lor este diferită decât în Franța. Viața e plină de șarmul ei imprevizibil, iar situațiile neplăcute și problemele de zi cu zi sunt adesea creeate de noi înșine.

colaj vio 2

Își dorește să ajute și alte femei de afaceri să se integreze plenar

Recent am scris un proiect care își propune să instruiască aproximativ 100 de femei din regiunile rurale, care doresc să-și lanseze o afacere în Republica Moldova. Acest proiect va oferi posibilitatea participantelor să învețe cum să elaboreze un business plan, să înțeleagă piața economică din Moldova, vor fi instruite în sferă IT și Telecomunicații informaționale aplicate, etc. Proiectul este acum depus la finanțatori și sperăm că va fi acceptat pentru a putea pune în practică planurile propuse.

vio 11

Moldovenii vor să revină acasă, sperând că aici situația se va schimba

Ultimul sondaj de opinie arată clar situația critică din R.M și valul de plecare să accelerat în ultimele trei luni – 28% dintre tineri își fac planuri de plecare, iar 29% nu au un loc de muncă și nu-și fac studii. Mă înfricoșează acest procent de 63 la sută dintre cetățeni – cei care consideră că viitorul copiilor lor va fi bun peste hotare. Eu cred că moldovenii vor să se întoarcă în țara noastră, ei speră că aici situația se va schimba și se vor putea întoarce pentru a duce o viață decentă alături de rude, prieteni și familie. Tinerii trebuie să investească banii în afaceri, dar pentru această noi, care suntem aici, trebuie să le trezim încrederea. Împreună, dacă ne vom consolida puterile pentru un singur scop comun – VINDECAREA REPUBLICII MOLDOVA – vom reuși.

colaj 1

Foto: Arhivă personală