Sărbătorile religioase în Moldova se sărbătoresc pe rit vechi. Însă în ultimii ani, crește tendința de a sărbători Crăciunul pe stil nou, adică pe data de 25-27 decembrie. Valabil și de Revelion. Sărbătorim cu mult fast schimbul dintre ani, pe data de 31 decembrie.

Însă, ne-am întrebat cum sărbătorește diaspora țării noastre cele două sărbători și ce emoții au în această perioadă. Viorica Barîșev ne spune experiența ei din Germania.

Daniela Gorincioi: Cum sărbătoriți sărbătorile românești în Germania?

Viorica Barîșev: Sărbătorile de iarnă le-am sărbătorit dintotdeauna cu prietenii noştri de suflet. Chiar a devenit o tradiţie frumoasă de când am emigrat în Germania ca sărbătorile să le petrecem cu prietenii. Pentru mine personal este o lege nescrisă de a sărbători în sânul familiei toate sărbătorile religioase, or prietenii sunt familia pe care singuri ne-am ales-o!

 

DG: În Europa, Crăciunul este sărbătorit în decembrie. Cum sărbătorește familia sărbătorile de iarnă de când sunteți în Germania?

VB: Germania este o țară majoritar creştină, cei mai mulți fiind catolici și protestanţi. Ziua de Duminica  este zi de odihnă, o tradiție care modelează viața de zi cu zi. Sărbătorile religioase importante ale creștinilor, cum ar fi Paștele, Crăciunul sau Rusaliile, sunt sărbători publice în Germania. Sărbătorile și duminicile se sărbătoresc datorită tradiției creștinismului adânc înrădăcinat al țării. Toate magazinele sunt închise duminica. Sărbătorile de iarna au o importantă aparte în Germania. Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului în Germania – este momentul în care întreaga familie se reunește pentru a sărbători și a petrece timp de calitate împreună. Fiecare familie petrece sărbătorile în mod diferit, dar există câteva obiceiuri și tradiții universale care se păstrează în toată Germania. Cu aproximativ o lună inainte se organizeaza un mare Târg de Craciun, unde poți cumpăra de toate. Practic, fiecare familie îşi ornează o Coroană de Advent,  care e compusă din patru lumînări, care se aprind patru duminici premergatoare până la Crăciun.

Calendarul de advent este mai mult pentru copii, dar și pentru unii adulți, ceva fără de care copiilor le  imposibil să îşi imagineze perioada de dinaintea Crăciunului. Este un calendar cu 24 de ferestre care se deschid de la 1 la 24 decembrie. În spatele ușii se află ciocolată sau mici cadouri pentru a trece timpul în așteptarea Crăciunului. Mulți oameni din Germania pregătesc ei înșiși calendare de Advent și acestea iau multe forme diferite.

O zi foarte importantă în timpul Adventului în Germania este „Nikolaustag” – Sfântul Nicolae sărbătorit pe 6 decembrie. Este momentul în care pantofii copiilor sunt umpluți cu dulciuri. Această tradiție poate fi urmărită până în anul 340, când „Sankt Nikolaus” a trăit în Myra, Turcia, și era cunoscut ca fiind foarte generos. A dat tot ce avea copiilor și săracilor. El este comemorat la aniversarea morții sale, și anume la 6 decembrie. Cu toate acestea, Moș Nicolae vine doar la copiii cuminți – copiii obraznici primesc o baghetă de la ucenicul său, numit Knecht Ruprecht în Germania.

O  tradiție foarte populară înainte de Crăciun în Germania este așa-numitul „Wichteln”, sau oferirea de cadouri în perioada premergătoare Crăciunului. Este popular mai ales printre colegii de serviciu, dar și printre prieteni. Există diferite variante și reguli pentru acest obicei.

Una dintre cele mai populare versiuni este așa-numitul „Schrottwichteln”. Aici dăruiești lucruri vechi sau inutile – cel mai important este să te distrezi când le despachetezi! În acest fel, puteți scăpa în sfârșit de lucrurile inutile și, cu puțin noroc, destinatarul s-ar putea să se bucure de cadou.

Ajunul Craciunului – der Heiligabend

În Ajunul Crăciunului nemții servesc cina impreuna cu toata familia. Când vine vorba de mâncărurile care apar pe mesele germane de Crăciun, acestea sunt foarte variate și, în funcție de familie, tradițiile pot fi foarte diferite. În multe case germane, mâncarea tradițională din Ajunul Crăciunului este gâsca friptă cu găluște sau crap de Crăciun. Pe de altă parte, unele familii preferă să aibă o masă bogată în prima și a doua zi de Crăciun, iar în Ajunul Crăciunului mănâncă ceva „rapid”, cum ar fi cârnați cu salată de cartofi. Acest lucru se întâmplă pentru ca copiii să nu fie nevoiți să aștepte prea mult timp pentru cadourile lor, care reprezintă punctul culminant al serii. Înainte ca toată familia să despacheteze cadourile, se citește adesea o poveste de Crăciun sau întreaga familie cântă colinde de Crăciun. Apoi este timpul pentru slujba de la miezul nopții – cel puțin pentru catolicii practicanți. Acest lucru se datorează faptului că la miezul nopții are loc cea mai importantă slujbă solemnă de Crăciun pentru a sărbători nașterea lui Iisus.

Până în acest an, am sărbătorit Crăciunul pe stil vechi,  fiindcă așa suntem obișnuiți din familie. Chiar și la serviciu era un plus, fiindca de Crăciun pe stil nou munceam, iar Revelionul îl aveam liber. Pentru mine, Revelionul e o sărbătoare aparte, deoarece e și ziua de naștere a mamei mele. Și de fiecare dată, de Revelion, îmi iau concediu, așa încât să pot să sărbătoresc ziua mamei, inclusiv și Crăciunul pe stil vechi. Doar că în acest an am decis să sărbătorim pe stil nou. E un pic cam greu, dar… Nu poți sărbători Revelionul în post!

DG: Cum se privește Moldova dintr-o parte, sărbătorind Crăciunul pe stil vechi?

VB: Știindu-ne ca o țară post-sovietică, nu prea există semne de întrebare. De fapt, cred că nici nu îi prea interesează. Nemții sunt un popor tolerant, cu o populatie multiculturală.

DG: Ce tradiții respectați în această perioadă?

VB: În aceasta perioadă, ca de obicei, ţinem post care și cât/cum poate, împodobim bradul de Crăciun, ascultăm colinde, mergem să colindăm prietenii. Am avut și urători – copiii unor prieteni și nepoţelul Dragoş. Nașterea Domnului a fost, este si va rămâne una din cele mai de suflet sărbătoare a familiei noastre. E sărbătoarea minunilor, a bunătăţii și a retrospectivei anului care s-a scurs.

Pe masa noatra de Crăciun, nu lipsesc bucatele noastre tradiționale – mămăliga cu friptură de porc și brânza de oi și cighirii. Iar de Revelion nu lipsește salata Olivier – preferata soţului.

Sincer, anul acesta aștept cu nerăbdare data de 31 decembrie, deoarece anul ce a trecut a fost cu pierderi a persoanelor dragi (tata, bunica), speranţe spulberate și multe alte chestii care m-au rănit sufletește. Totodată, a fost si un an cu multe impliniri pe plan familial și profesional. Mulțumim Lui Dumnezeu pentru toate câte ni le-a dat și câte ni le-a luat – pentru toate fie Numele Domnului binecuvântat! Familia Barîşev vă urează sarbatori binecuvântate, iar Steaua Betleemului să vă lumineze casele şi viața!

PS: Și da, eu mai cred si acum în Moş Craciun, iar dorinţa mea ar fi ca la Crăciunul următor să nu lipsească nimeni din familie de la masa de sărbătoare!

 

Distribuie articolul: