Șapte bărbați din România și unul din Republica Moldova au fost reținuți de autoritățile, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, au organizat lupte ilegale între câini la Nisporeni, rezultând mutilarea a cinci patrupezi. Pentru combaterea activității infracționale desfășurate de cei 40 de participanți și spectatori din Moldova, Bulgaria și România, autoritățile din țara noastră au colaborat în cadrul unei echipe comune de investigații cu cele din România, sub coordonarea Eurojust.

Poliția afirmă că animalele au fost supuse cruzimii de către participanți, fiind îndemnate să atace adversarul, ceea ce adesea ducea la mutilarea acestora.

Câinii aparțineau raselor din Asia Centrală, precum Volcodav și Cangal. Proprietarii se înregistrau pentru a participa la campionatele ilegale de luptă, plătind o taxă de 100 de euro.

Sâmbătă noaptea, polițiștii, sub coordonarea procurorilor PCCOCS și cu sprijinul inspectorilor ANSA, angajaților MAI, specialiștilor veterinari, poliției de frontieră și BPDS „Fulger”, au intervenit decisiv la locul desfășurării luptelor ilegale între câini, pe un teren de la marginea orașului Nisporeni.

Veterinarii, echipați cu două clinici ambulatorii, au oferit asistență medicală pe teren și au preluat pentru îngrijiri cinci câini răniți.

Procurorii PCCOCS vor analiza probele pentru a continua investigațiile, asigurând respectarea prezumției de nevinovăție conform legii.

Simultan cu acțiunile de urmărire penală în Moldova, în cadrul echipei comune de investigații, au avut loc peste 20 de percheziții și în România (în județele Gorj, Dolj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Argeș), pentru identificarea tuturor participanților.

Conform Poliției, în Moldova, luptele ilegale între câini se desfășoară în absența unei legi de protecție a animalelor, ceea ce reduce severitatea pedepsei pentru această activitate în Codul contravențional (60-120 de unități convenționale aplicate persoanei fizice). În cazul cruzimii față de animale sau tortură, care a dus la mutilare sau deces, în public, Codul penal prevede amendă de la 750 la 1350 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de la 1 la 3 ani.

 

Distribuie articolul: