Numai o mămică poate înțelege cum timpul său liber din zi e, de fapt, noaptea, când toți au adormit deja și te poți delecta cu pasiunea care îți aduce plăcere! Pe Victoria Marcu o veți găsi online mai ales atunci! Tânăra mămică a fost, în trecut, reporteră la revista noastră, iar acum educă două fetițe minunate și este autoarea celei mai drăgălașe pagini de culinărie & maternitate din blogosfera autohtonă: BunăPapa.eu. A fost greu să-i răpim puțin din timpul ei valoros, pentru a realiza acest interviu și totuși, am îndrăznit!

Dragă Victoria, nu te vom întreba despre cum ți s-a înfiripat în suflet dragostea pentru gătit, ci cum ai ales calea pe care puțini părinți se încumetă, totuși, să o aleagă: pe cea a alimentației sănătoase și echilibrate. Care a fost momentul de cotitură?

image5-1080x1080Momentul de cotitură s-a produs exact atunci când am aflat că voi deveni mămică. Din clipa când mi-am dat seama că sănătatea copilului meu depinde și de sănătatea mea, am început să-mi schimb treptat stilul alimentar. Totodată, nenorocul meu sau poate norocul meu e că organismul, în perioada sarcinii, și-a dezvoltat o intoleranță la produsele nesănătoase.

Îmi plac enorm produsele de patiserie, dulciurile, cartofii prăjiți, mâncarea de tip fast-food, dar încerc să le evit pe cât posibil pot, pentru că ele, spre fericirea mea, îmi produc disconfort. Deoarece copiii imită obiceiurile alimentare ale părinților, mi-am propus să abordez o alimentație sănătoasă și echilibrată.

 

Povestește-ne despre decizia de a lansa blogul. Cum ți-ai dori să fie perceput în blogosfera autohtonă și care sunt sursele de inspirație ale rețetelor de „papă bună”?

Ideea de a lansa un blog a defilat mult timp în gândurile mele. Am fost influențată pozitiv de ambele perioade de sarcină. În ambele cazuri am fost impusă (din motive medicale) să-mi petrec timpul pasiv, în pat. Asta și m-a determinat să iau pixul în mână și să scriu pe foaie ceea ce, de fapt e de nedescris – intensitatea emoțiilor, trăirilor și sentimentelor de-atunci.

Uite că, abia acum, peste 7 ani de trăiri și emoții frumoase, am decis să-mi materializez dorința într-un blog de „bună papă”, un blog despre sentimente și momente amuzante din perioada maternității, dar văzute și redate dintr-un alt unghi, mai exact dintr-un simplu colț de masă de la bucătărie. Pentru că anume aici, în bucătărie, îmi petrec cea mai mare parte a timpului de când sunt mămică. Iar rețetele sunt inspirate, desigur, din dorințele și gusturile culinare ale fetițelor mele.

Blogul tău este și o frumoasă încercare de a munci la dezvoltarea personală și educația culinară a multor mămici din țară. Ce ți-ai dori să vezi schimbat în comportamentul cititoarelor tale?

14590973_334984593537296_8697570032965648384_nȘezutul acasă și crescutul de copii nu este deloc ușor, deși așa s-ar părea la prima vedere. Aici ne ciocnim cu oboseală, rutină și depresie, partea bună însă, este că toate sunt trecătoare, iar noi, mămicile, trebuie să ne axăm mai mult pe luciurile pozitive și să absoarbem tot ce-i mai bun din această perioadă.

De asemenea, mi-aș dori ca noi, mămicile, să citim și să ne informăm mai mult despre educația atât fizică, cât și mintală sănătoasă, atrăgând o atenție deosebită alimentației copiilor. Trăim într-o eră a vitezei și a tehnologiei, totul este într-o continuă mișcare și dezvoltare, de aceea, azi, nu mai putem „hrăni” copiii așa cum am fost noi „hrăniți” la rândul nostru. Trebuie să evoluăm și în acest domeniu – alimentația – pentru a crește o generație sănătoasă. Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă!

 

Pentru că sănătatea stă în capul mesei voastre, povestește-ne despre ce produse alimentare lipsesc cu desăvârșire din frigiderul familiei și pe care le consumați de obicei.

Ca să-ți dezvolți obiceiuri alimentare sănătoase, trebuie să experimentezi cu de toate. Eu nu sunt o extremistă, de aceea le permit fetițelor să guste din toate, dar conducându-ne după principiul: totul cu moderație. Apropo, mâncatul în exces chiar și a unui produs sănătos, nu este sănătos.

Totuși, în frigider n-o să găsiți mezeluri, ci mai multe legume și fructe (cel puțin, eu asta folosesc mai des).

 

Afară de pasiune, managementul timpului este un punct forte al tău, care se vede de la o poștă. Cum faci, ca să reușești să îți îndeplinești onorabil toate rolurile?

Din moment ce mi-am dat seama că nu reușesc să-mi îndeplinesc onorabil toate rolurile, mi-am schimbat lista de priorități.

Pregătirea mâncării și joaca cu fetițele le-am pus cap de afiș, pe care încerc să le combin cu succes la bucătărie. Noi ne jucăm gătind, apoi urmează și celelalte activități casnice, iar blogging-ul e ultima activitate a zilei, dar nu cea de pe urmă. La ea revin atunci când toți ai casei dorm, adică după miezul nopții, când e timpul meu liber. 🙂

Fetița ta, Laura, este la curent cu tot sufletul pe care îl depui în bucătărie și blog. Ce abilități culinare ți-ai dori să deprindă, ca și gospodină în devenire?

Fără ca să vreau, Laura deja a prins gustul gătitului. Sunt zile când ea, fără să mă anunțe, începe procesul de gătire a unui fel gastronomic. Recent s-a avântat în prepararea salatelor de fructe, legume. Observ că îi place și îi aduce satisfacție enormă să pregătească mâncare, eu însă, n-am decât să-i pregătesc terenul. 🙂

 

Ce vis împărtășești în legătură cu proiectul tău culinar? România și chiar exemplele din țară ne demonstrează că ai oportunități să-l crești!

img_1020-1080x1080În prezent sunt mulțumită de blog, e și el un vis realizat, care mă dezvoltă, mă descoperă și mă face să evoluez și să tind spre mai mult. Dar timpul o să ne arate direcția corectă.

Multe dintre mămicile care citesc acest interviu, își doresc să se lanseze în blogging, dar nu găsesc în ele destul curaj. Te rugăm să le lași un mesaj!

Faceți ceea ce vă place și veți fi fericite, iar mămicile fericite au copii fericiți 😉

Există, cu siguranță, o rețetă pe care întreaga ta familie o adoră. Împărtășește-o cu noi!

Pur și simplu: frushi – o joacă de copil, nu alta! Tăiem banane rondele, le ungem cu unt de arahide şi le rostogolim prin scorţişoră, fulgi de cocos sau orice îţi poftește inima. E o rețetă simplă, rapidă și nutritivă, copiii mei o adoră.

Îți mulțumim pentru timpul pe care ni l-ai dăruit, Victoria! Îți urăm cât mai multe prilejuri de a scrie exact când îți vine muza. Ceea ce faci tu este special. Așteptăm și postări despre parenting!

Foto: bunapapa.eu, arhiva personală, Odoraș

Distribuie articolul: