Lingem rănile... ar fi prea rece spus; tămăduim sufletul... prea cald pentru unii; încurajăm femeile – destul de racordat la nevoile societății... și totuși: Ce facem cu femeia care a trecut peste un divorț? Cum o ajutăm să treacă, dacă asta e nevoie ei cea mare? Cum o ajutăm să uite? Cum putem preveni un divorț? Cum o ajutăm să fie „Din nou EA”. Un proiect de suflet care dă cărțile pe față și spune lucrurilor pe nume.

Despre divorț, comunicare, iertare și renaștere am discutat, de această dată, cu Victoria Lungu.

„Pe nimeni nu bucură divorțul. Nicio femeie, atunci când își găsește jumătatea, iubitul, când își construiește un viitor, când își vede visul împlinit, se gândește vreodată că va divorța. De multe ori, femeile divorțează de cel pe care îl iubesc cu adevărat. Cea mai mare greșeală pe care o facem este că atunci când devenim soții încercăm să schimbăm prea multe. Începem să îi spunem partenerului ce să mănânce, cum să se îmbrace, cum să vorbească și încercăm să ne schimbăm viața după el. Și nu mai suntem noi și nu mai este el. Iată de ce se ajunge la divorț. Trebuie să-ți iubești omul așa cum l-ai găsit, fără ca să încerci să îl manipulezi, să-i dictezi. Încerci pur și simplu să trăiești cu el, să-l iubești. Dacă l-ai ales așa, de ce să îl schimbi?

Divorțul m-a schimbat foarte mult, pentru că atunci când eram măritată aveam un bărbat pe care îl iubeam, aveam un spate, aveam o jumătate pe umărul căreia îmi puneam capul și eram convinsă că totul este bine. Nu mă gândeam decât că trebuie să arăt bine și să fiu fericită. Atunci când ajungi să iai această decizie, îți dai seama că tu rămâi singură cu tine și ești stăpâna propriei tale vieți. Mai ai și un copil pentru care trebuie să porți răspundere, ai părinții pe care nu trebuie să îi dezamăgești.

Sfatul meu pentru femeile care și-au dorit să divorțeze a fost că trebuie să facă acest pas doar dacă știu că nu mai există cale de a merge mai departe. Mereu poate fi găsit acel compromis. O femeie trebuie să se schimbe ea însăși. Noi devenim foarte posesive, geloase, vrem să controlăm absolut orice. Cel puțin, în cazul meu așa a fost. Nu este ok nici ca soțul să te controleze la fiecare pas. Doi oameni care se căsătoresc sunt două personalități care trăiesc sub același acoperiș. Nicidecum nu sunt două persoane care își datorează ce va unul altuia. Nimic – doar dragostea!

Cât despre fiica mea, Valeria, comunicarea a fost cea care m-a ajutat să îi explic totul. Multă comunicare. Noi ne-am separat înainte de a divorța, am avut câteva momente până a divorța, pentru că nu s-a luat decizia foarte ușor. Eu îmi iubeam soțul și am decis ce e mai bine pentru noi ambii. Decât să ne tachinăm, să devenit dușmani, mai bine să ne despărțim și să rămânem prieteni. Unul din noi nu a acceptat asta, dar eu trebuia să îi lămuresc copilului, care era foarte mic, că tati nu va dispărea niciodată din viața ei și o iubește. Eu credeam că ea nu simte această despărțire, până într-un moment în care am găsit niște poze sub pernă. Eu am încercat să îi ocup, însă tot timpul. Mă trezeam cu ea, mergeam la școală, o luam de la școală, citeam, ne plimbam, îi spuneam povești, o luam cu mine în spectacole. Nu îi permiteam niciodată să ducă dorul cuiva.

De multe ori am vorbit cu femei care au divorțat și care credeau că nu sunt suficient de frumoase, pline de viață. Le-am explicat că dacă bărbatul vrea să plece, el oricum o să facă asta. Atunci când bărbații înseală, noi căutăm în adânc să aflăm motivul. E o zicală că bărbatul meu ar trebui să-mi aparțină doar mie. Dar de unde am luat noi asta? Evident că ar fi frumos dacă ar înțelege el, dar dacă se ajunge la un moment, noi trebuie să fim foarte deștepte.

Ceea ce am făcut eu, nu aș vrea să fie repetat de restul femeilor. Eu țineam în secret absolut tot ce se întâmpla la mine acasă. Acele înjosiri, acele cuvinte murdare, acele palme lovite, acele momente foarte dramatice. Nu am vrut să le dau din casă, pentru că îmi iubeam bărbatul. Știam că mâine va veni în genunchi la mine și își va cere scuze, iar eu nu vroiam să îl pierd. Acum vreau să îndemn toate doamele să nu facă această greșeală. Să știți că dacă v-a lovit o dată, se va repeta și a doua oară. Nu tolerați aceste lucruri! Bărbatul e acel prieten și acea rază de soare care trebuie să te protejeze.

Vezi și: Angela Stafii, în proiectul „Din nou EA”: Dacă ai ajuns la divorț, înseamnă că mai ai de lucru asupra ta, ca să nu admiți aceleași greșeli (Video)

Trebuie să iertăm. Nici noi nu suntem de multe ori corecte. Și bărbatul ne iartă. Doar că noi nu lovim atât de puternic. Eu aș ierta absolut orice, doar în momentul în care mă trezesc la spital din cauza loviturilor, cred că nu aș mai ierta, pentru că vede copilul, crește într-o atmosferă stresantă și nu se merită acest lucru.

Deschidem inima unei noi relații atunci când găsim partenerul protrivit. Atunci când îți dai seama că ceea ce cauți este chiar în preajma ta doar că tu nu vezi. În primul rând, trebuie să treacă durerea. Am regretat că unele lucruri nu le-am învățat la timpul potrivit, dar pentru asta este dată viața, ca să învățăm, să devenim mai puternice, să schimbăm lumea. Nu am o relație până în ziua de astăzi, pentru că de fiecare dată mi-am dorit o relație pozitivă, mai deosebită, să fie altfel, așa ca în povești”, a spus Victoria Lungu.

Va urma o serie de alte povești despre lacrimi și fericire, video sau în scris. Și nu venim să încurajăm divorțul, ci să le ajutăm pe femei să fie fericite, să treacă peste o despărțire cu capul sus și demn.

Mulțumiri speciale pentru decor: molDeco, ParcaruProduction și FlorArt