Sfârșitul acestui an i-a adus Victoriei Dunford realizări importante, spre care a tins indiferent de condițiile birocratice ori lacunele din legile existente în țara noastră. Chiar dacă se afla, fizic, în Marea Britanie, basarabeanca a adunat fonduri în valoare de 3 mln de dolari pentru a reconstrui Centrul de zi pentru copii cu dizabilitaţi „Phoenix" din or. Rîşcani. Pentru aceasta, dar și pentru viețile pe care le-a schimbat radical, Victoria a fost onorată, de către președintele Nicolae Timofti, cu Medalia „Meritul Civic”.

„Ieri a fost o zi importantă și nu sunt sigură dacă îmi dau seama încă, dar aduc mulțumiri pentru MAD-Aid, Moldova AID, Cwu Humanitarian Aid Cwuha și ChildAid Comms pentru că au lucrat ca o echipă mare, ajutându-mă să obțin acest premiu. De asemenea, mulțumesc Biroului pentru Relații cu Diapora, pentru aplicarea care m-a ajutat să obțin această medalie.

12376754_10154336284324528_7529508099838754791_n

Este înălțător și te simți mândru, înaripat să petreci, azi, timpul cu copiii.

Mulțumesc întregii lumi”, a mărturisit, astăzi, Victoria Dunford.

1909726_10154336284494528_2092117216416797150_n

Basarabeanca s-a căsătorit, acum câțiva ani, în Marea Britanie, iar în 2012, a înființat Asociația MAD-Aid, înregistrată în Marea Britanie, la sugestia soțului, pentru a aduce mobilier și echipament medical în spitalele din Moldova.

„Mult mă afectau condițiile din secția cardiologică de la Spitalul Raional Râșcani, unde mămica este pacientă destul de frecvent. Planificam un proiect de scurtă durată, sperând că voi reuși să fac o schimbare, apoi să-mi caut de viața mea. Însă în Moldova te ciocnești de alte probleme, nevoi și doleanțe. 

Atât la Râșcani, cât și în nordul republicii în general, nu există un ONG care, după genul de activitate, ar fi fost partenerul nostru, adică să urmărească aceleași scopuri, obiective și principiul activității în bază de voluntariat. Aici a și apărut ideea de a înființa ONG-ul partener Moldova-AID”, ne mărturisea Victoria, într-un interviu anterior.

Grație mobilizării de mijloace, evenimente, fundații și voluntari, Victoria a adunat 3 milioane de dolari pentru reconstrucția centrului „Phoenix”, care a fost inaugurat până în toamna acestui an.

În cadrul Intervenției Timpurii, avem capacitatea să oferim serviciile moderne de terapie pentru circa 400 de copii anual. Totodată, vom angaja persoane cu dizabilități, care pentru prima dată în cei 20-40 de ani ai lor, vor fi plasați în câmpul muncii”, ne mai mărturisea Victoria.

 

Astăzi, grație eforturilor colosale pe care le-a depus împreună cu echipa sa, la Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Phoenix” este în toi pregătirea pentru Sărbătorile de Iarnă. Deja este amenajată Casa Mare unde vor fi primiţi colindătorii, iar beneficiarii își pregătesc cu responsabilitate programul artistic…

11