Dați vestea mai departe! Femeile care au devenit victime ale violenței în familie și copiii lor au acum acces gratuit la un adăpost în Casa Mărioarei pe un termen de la 1 lună până la 6 luni. Anunțul a fost făcut astăzi la o conferință susținută de Asociația Promo-Lex, Centrul împotriva violenței „Casa Mărioarei” și Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”. 

Veronica Cernat, manager de caz „Casa Mărioarei”: „Aici vor fi reabilitate, vor primi asistență psihologică, socială și juridică în parteneriat cu Promo-Lex. La Casa Mărioarei aceste femei pot beneficia de un proces de reabilitare psiho-terapeutică. Dar și copiii acestora vor avea întâlniri cu psiho-pedagogii noștri. De multe ori punem accent doar pe victimă, pe femeie și uităm de copiii care sunt martorii acestui fenomen. Uneori, mamele fiind abuzate, nu au capacitatea de a comunica cu proprii lor copii. Pe perioada șederii în centru, victimele vor avea o cameră cu produse de primă necesitate, inclusiv produse alimentare. Vor avea și suportul asistentului social ca să se integreze în societate. Multe dintre femeile care vin la noi nu au o meserie. În parteneriat cu agenții privați, cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă, le vom instrui ca să poată căpăta o meserie, prin urmare ca să se poată întrețină.”

Multe femei nu au nici măcar o poliță medicală, nu își permit să achite serviciile de care au mare nevoie mai ales după violența prin care au trecut. Aici intervine cu ajutor centrul „Memoria”:

Liliana Spătaru, coordonatoare de proiect la Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”: „Ne străduim să facem toate investigațiile necesare atât în centru, cât și în policlinice cu care avem încheiate parteneriate. Toate investigațiile medicale sunt gratuite.”

Acest mecanism de asistență pentru femeile devenite victime ale violenței în familie, dar și pentru copiii lor este susținut financiar de Delegația UE în Moldova.