Pe măsură ce regulile de izolare devin tot mai stricte, forțele de ordine și reprezentanții societății civile din mai multe țări recunosc că, pe timp de pandemie, victimele violenței în familie sunt prinse în captivitate. Republica Moldova, nu este o excepție în acest sens. Iar unele informații despre violența în familie pe timp de pandemie sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Află ma jos despre ce este vorba și cum putem interveni pentru a minimaliza riscul violențelor în familie.

Paradoxal, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 nu înregistrează curba ascendentă a raportărilor legate de cazurile de violență domestică în această perioadă. Acest fapt însă nu înseamnă că fenomenul violenței în Republica Moldova s-a diminuat. Dimpotrivă, este un semnal foarte îngrijorător, mai ales acum, când majoritatea reprezentanților forțelor de ordine sunt încadrați în implementarea măsurilor restrictive de prevenire a răspândirii virusului COVID -19.

„Sunt cel puțin doi factori care influențează direct această cifră. Primul ține de specificul domografic a Republicii Moldova. Majoritatea populației locuiește în spațiul rural. Felul de a-și duce gospodăria, faptul că în majoritatea cazurilor o familie dispune de o casă și un bloc locativ auxiliar permite o oarecare distanțare a victimei de abuzator. Totodată, majoritatea familiilor de la țară sunt implicate acum în lucrările agricole, fapt care, la fel, permite menținerea distanței dintre victimă și agresor pe o perioadă destul de îndelungată a zilei și slăbește din tensiunile dintre membrii familiei”, spune Daniela Misail-Nichitin, Directoarea Programului Femei al CI „La Strada Moldova”

Pe de altă parte, victimele din spațiul urban nu raportează aceste cazuri pentru că sunt reduse la tăcere de agresor.

„Ele nu au posibilitatea să sune, să scrie sau să vorbească cu o persoană de încredere fiind în permanență supravegheate de abuzator. Tăcerea lor acum este asurzitoare. Iar când tensiunea în aceste familii atinge cote maxime, violența escaladează în cazuri de abuz săvârșite cu deosebită cruzime”, spune Daniela.

Ce putem face noi?

  • Ca cetățeni, putem da dovadă de mai multă atenție față de vecinii, rudele și apropiații noștri. E tocmai cazul când a trage cu urechea la zgomotul de peste peretele sau gardul vecinilor nu e semn de proastă educație, ci ar putea salva sănătatea sau viața cuiva. Mențineți zilnic legătura cu femeia sau fata care presupuneți că ar putea avea nevoie de ajutor. Aflați discret cum se simte, ce fac copiii și dacă au nevoie de ceva.
  • Stabiliți un canal de comunicare sigură și un cuvânt-parolă, la rostirea căruia să știți că ar fi nevoie de intervenția forțelor din afară (asistent social, polițist, serviciul 112).
  • Încurajați-o să sune, dacă poate, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 08008 8008 sau sunați dumneavoastră din numele ei.

Ce trebuie să știe fiecare fată sau femeie victimă a violenței în familie, în această perioadă?

  • Chiar și pe timp de pandemie, victimele pot fi ajutate
  • Chiar și pe timp de pandemie, agresorul poate fi izolat, iar ea împreună cu copiii pot beneficia de plasament și asigurare cu cele necesare pe un termen de o lună. Plasamentul este oferit de către organizațiile de suport din cadrul Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”, din care face parte și La Strada Moldova.
  • Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete oferă în continuare servicii de asitență juridică, consiliere psihologică atât telefonic, cât și online.
  • Consilierii Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete mențin comunicarea cu victima și facilitează procesul de recuperare a victimei din mediul violent de la primul apel telefonic și până la plasarea în siguranță a victimei și eventual copiilor acesteia.