Ministrul de Interne, Adrian Efros, a confirmat că unii dintre cei care și-ar fi vândut votul rușilor acum cer ajutor la 112. El s-a referit la moldovenii care, după ce au beneficiat de o recompensă, s-au trezit acum cu datorii la bancă. Până în prezent, au fost înregistrate cinci plângeri de acest tip la poliție. Pe de altă parte, Ilan Șor respinge orice acuzație de escrocherie și acuză guvernul că induce panică în rândul populației.

Marți, în spațiul public au apărut informații conform cărora sute de susținători ai fugarului Ilan Șor, care au primit carduri din Rusia, ar fi fost înșelați, scrie tv8.md.

„A venit un mesaj că am un credit de achitat, iar pentru fiecare zi de întârziere vor fi aplicate penalități. Nu știu ce să fac cu aceasta. Am sunat de câteva ori pe reprezentanții blocului, dar nimeni nu răspunde. Nu înțeleg de ce se comportă așa cu noi? Au promis una, dar vedem altceva. Sunt șocat. Eu și consătenii suntem îngrijorați și nu știm ce să facem”,se arată în unul dintre mesajele despre care deschide.md susține că l-a primit de la o victimă din Cahul.

Ministrul de Interne susține că poliția a și recepționat primele plângeri.

„Mai mulți cetățeni care au avut cardurile MIR ar fi primit înștiințare că trebuie să achite pretinse datorii la banca din Federația Rusă. Vă rog să ne spuneți dacă ați înregistrat plângeri? Ce se va întâmpla cu acești oameni? – Noi am înregistrat foarte multe apeluri la 112 prin care cetățenii Republicii Moldova denunță astfel de cazuri și denunță circumstanțele prin care au fost atrași în această schemă criminală. Și depun depozite cine l-a atras și prin ce metode. Au probe video, screenuri. Noi investigăm aceste cazuri”.

Ministrul a făcut apel către cetățeni să fie mai discreți atunci când li se cer date personale. La fel ne îndeamnă să raportăm orice tentativă de corupere a alegătorilor.

„O să încurajez cetățenii ca să facă aceste denunțuri. Să comunice organelor abilitate despre schemele în care au fost atrași. Să denunțe nume, prenume sau circumstanțele prin care au fost atrași prin aceste scheme infracționale”.

De cealaltă parte, Ilan Șor neagă ipoteza unei scheme de îndatorare a cetățenilor, fără să condamne și coruperea alegătorilor. Acesta a scris că mesajele nu sunt decât un fals, răspândit de autorități.

Între timp, reporterii de la Cutia Neagră PLUS au pornit prin satele din nordul Moldovei ca să identifice alegători care și-au vândut votul. În unele localități s-a creat impresia că vânzarea voturilor, totuși, implică riscuri.

„- De Șor știu. La toți le dă bani, pe urmă arestează. – Au arestat pe cineva din sat? – La noi da, ieri au arestat. – Pe cine? – Pe Vanea. – Dar de ce? – Că i-ați transferat cinci mii de ruble rusești”. 

Distribuie articolul: