Peste 2000 de vizitatori s-au adunat pentru a celebra, în mod tradițional, Vinul Moldovei la cea de-a XVIII-a ediție a Vernisajului Vinului, care s-a desfășurat după o pauză de doi ani. În premieră, peste 350 de vinuri de la 70 de vinării au cucerit pasionații de vinuri prin gusturi și arome, apreciate în întreaga lume. Cu genericul „Magia Vinului Divin”, ediția jubiliară din acest an a fost dedicată spumantelor, vinurilor alese și divinurilor de calitate. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (RCRA).

Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului:  „Vernisajul Vinului a fost organizat pentru prima dată în 2011 de către sectorul privat, în colaborare cu USAID. Ediția actuală vine să aducă un omagiu generațiilor de vinificatori care au depus eforturi considerabile pentru a consolida industria vitivinicolă și pentru a face cunoscută valoarea produsului mândriei naționale – Vinul Moldovei – în întreaga lume. Ne mândrim, vă apreciem și ne bucurăm să-i avem în această seară, alături de tânăra generație de vinificatori. Orice loc are o legendă, orice om are o poveste, orice lucru are o istorie.  R. Moldova este locul unde povestea omului se contopește cu cea a vinului. Pasiunea și talentul vinificatorului au fost puse în slujba obținerii unui vin unic – Vinul Moldovei, ce trezește pasiuni, și dând naștere unor povești pe care le veți trăi doar savurându-l. În premieră, ediția jubiliară aduce un omagiu unei persoane din rândul vinificatorilor, care în prezent se află la odihna bine meritată și are nevoie de susținerea noastră – dl Ion Graur, care a avut un aport important pentru creșterea și dezvoltarea notorietății băuturii nobile – divin.”

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Vreau să felicit vinificatorii din Moldova cu ocazia acestui eveniment și cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Vă doresc să aveți vânzări extraordinare și un număr mare de vizitatori la standurile vinăriilor, dornici să descopere vinurile de calitate pe care le produceți. Vreau să mulțumesc Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru că succesele pe care le înregistrăm astăzi, în ce privește calitate și recunoașterea vinurilor peste hotare se datorează muncii și talentului vinificatorilor și, cu siguranță, și suportului oferit de USAID, prin programele sale.”

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID Moldova: „Este extraordinar că după o pauză ne revedem la Vernisajul Vinului, unde vinificatorii își prezintă vinurile lor și demonstrează cum s-au dezvoltat. Am văzut cât de complicat a fost, însă chiar și după câteva embargouri din partea Rusiei, sectorul s-a dezvoltat și a demonstrat reziliență. Este extraordinar să vedem  că sectorul în continuare crește, iar brandul Vinul Moldovei ajunge cunoscut în întreaga lume. USAID a oferit sprijin sectorului vitivinicol din 2005 și a susținut producătorii de vinuri prin parteneriate dezvoltate cu vinificatorii, Guvernul Republicii Moldova, ONVV. USAID va continua să susțină acest sector prin intermediul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, cu un buget de 50 de milioane USD, astfel consolidând angajamentul de a face cunoscut vinul moldovenesc în lume deoarece este un sector important pentru Moldova și pentru moldoveni.”

 

Pe lângă degustările de vinuri, la care vizitatorii au primit un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, în cadrul evenimentului a fost organizat și un „Salon Divin”, unde participanții au avut ocazia să savureze divinurile și băuturile spirtoase pe bază de vin.

Tot în cadrul evenimentului, vizitatorii au admirat o galerie de fotografii realizate de fotograful Mihai Potârniche care de-a lungul anilor, au fost o sursă de putere și de inovație pentru arta vitivinicolă.

Vinul și arta formează un tandem perfect, de aceea evenimentul a adus, în acest an, un omagiu marelui compozitor Eugen Doga. Astfel, o parte din banii acumulați din vânzarea biletelor vor fi donați Școlii de Muzică „Eugen Doga” din Chișinău pentru formarea unui ansamblu de acordeoniști, dar și pentru achiziționarea instrumentelor muzicale.

Viziatorii Vernisajului Vinului au avut posibilitatea să-și dea votul, pentru cel mai bun vin roșu, vin spumant și Divin. Astfel trofeile au mers spre:

vinăria „Rădăcini Wines” SRL –   Vernisaj Efervescent

ÎM “Vinăria Purcari”SRL – Vernisajul în roșu

“Barza Albă” SA – Vernisajul Divin

Vinăria „Chateau Vartely ” SA – trofeul pentru „Etichetă inovativă și inovații în turism”

 

Ediția a XVIII-a a Vernisajului Vinului a devenit mai prietenoasă mediului, iar sticlele rămase de la degustările de vin urmează să fie reciclate, cu ajutor unei companii specializate.

Ediția jubiliară Vernisajul Vinului a făcut și o retrospectivă a emoțiilor și experințelor invitaților de la edițiile anterioare. De aceea, rețelele de socializare au fost împânzite cu fotografii de la evenimentele desfășurate de-a lungul anilor, care pot fi găsite cu hashtagurile #wineofMoldova și #WineFriendly.

 

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinurilor de calitate și se desfășoară sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de două ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă. Vernisajul Vinului își propune să stimuleze consumul responsabil al vinurilor îmbuteliate pe piața internă, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și crearea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Distribuie articolul: