Valentina Naforniță, o fată talentată din satul Cuhnești, care a muncit enorm și a cucerit cele mai mari scene ale lumii datorită talentului, a vocii inconfundabile și a carismei deosebite. Soprana a făcut ca numele său și a țării noastre să fie auzit în întreaga lume prin vocea sa incofundabilă.

Valentina Naforniță a oferit un interviu sincer pentru EA.md în care ne-a vorbit despre primul CD pe care urmează să îl lanseze, dar și despre următoarea sa vizită la Chișinău pentru a susține evenimentul anual Gala Generozității.

Ai cucerit scenele marelor case de operă și inimile a sute de mii de iubitori de muzică. Ai avut un debut spectaculos la Opera din Viena. Am vrea să știm dacă mai ai în gând o scenă a lumii pe care ai vrea să o cucerești?

„Cel mai important pentru un artist este sa pătrundă în sufletele oamenilor și să rămână acolo mult timp! Viena este casa mea.  Este locul care m-a crescut și mi-a oferit un început de carieră la care nici nu visam. Sigur sunt și alte scene importante pe care am cântat și aș vrea să mă mai întorc, cum ar fi Paris, Milano, Berlin, Moscova, Praga, Lausanne, Hamburg, astea sunt doar câteva. Nu mă opresc aici, iar globul pământesc e mare.”

Cine este artistul sau artista cu care ai vrea să faci un duet?

„Sincer, chiar nu pot să mă gândesc la un nume. Am avut vise din astea, iar ele s-au realizat deja. Visul meu era să cânt cu cei mai buni și să învăț de la ei, ca Dmitri Hvorostovsky sau Juan Diego Florez, sau Elina Garanca, Jose Carreras! Este important să visezi.”

Știm că muncești de zor la primul tău CD, care este așteptat cu ardoare de toți fanii tăi. Vedem și la tine pe Instagram că va fi o adevărată bijuterie muzicală. Ce înseamnă acest album pentru tine?

„Primul meu CD „Romance”. Acest proiect mi-a venit în minte cu câțiva ani în urmă și de atunci am muncit zi de zi la realizarea lui. Pentru realizarea acestui CD am avut nevoie de foarte multe persoane care se ocupă de diferite aspecte ale acestuia. Sunt foarte fericită și mândră pentru rezultatul final. Abia aștept să ajungă în mâinile și la urechile oamenilor și sper din suflet să le placă.”

Povestește-ne de când ai început să muncești la el și de ce este atât de special?

„Este special pentru că este primul CD solo al meu. Este un debut deci. L-am înregistrat în luna iunie, iar de atunci muncim împreună cu agentul, regizorul de sunet, casa de discuri, la fiecare detaliu ce nu ține doar de partea muzicală. Este ceva nou pentru mine, însă mă bucur ca am fost implicată în tot lucrul.

Repertoriul CD-ului mă reprezintă atât de mult și îmi este atât de aproape de suflet. Am introdus multe arii de Mozart, Ceaikovski și Dvorak, dar și ceva foarte special și nou pentru publicul de peste tot. Am introdus trei lucrări ale Maestrului Eugen Doga. Când am înregistrat aceste piese cu minunata orchestră din München, am avut emoții de nedescris.

CD-ul va fi lansat oficial worldwide pe data de 10 ianuarie 2020!”

Recent, ai apărut pe coperta din noiembrie, a legendarei reviste germane „Das Opernglas”. Ce emoții ai simțit când ți-ai văzut chipul pe revista în care au apărut cele mai mari nume mondiale din operă?

 „Sunt foarte onorată! M-am bucurat atât de mult când am aflat cu ceva timp înainte de la managerul meu că această revistă vrea un interviu, dar și coperta pentru următorul număr. Iar cel mai frumos moment a fost acela când am primit acasă un plic mare cu câteva numere ale revistei și cu coperta mea. Toate aceste aspecte, ce nu țin neaparat de actul artistic, sunt importante pentru noi și eu nu pot decât să mă bucur de tot ce mi se întâmplă. Știu însă că totul se datorează muncii individuale, dar și de echipă, a mai multor oameni care îmi sunt alături și mă susțin de-a lungul carierei.”

De ce ai ales să porți pe copertă o ie fenomenală, creată de Valentina Vidrașcu?

„Întotdeauna am știut cine sunt și de unde vin. Atunci când am hotărât să lucrez la coperta CD-ului, am știut sigur că vreau să fiu autentică, romantică, o moldoveancă adevărată, iar creațiile Valentinei Vidrașcu mă reprezintă cel mai bine. Poza de pe coperta „Das Opernglas” este de la acea ședință și am ales-o împreună cu cei de la revistă.”

Pe final, vrem să ne spui despre venirea ta în curând la Chișinău. Ce te face să te implici și să susții Gala Generozității, cât și organizația pe care o patronezi?

 „Eu cred că momentul în care mi s-a propus să mă implic în tot ce înseamnă Gala Generozității și Patron CCF a fost unul dintre cele mai importante momente din viața mea. Ce este mai frumos decât Copilăria acasă, în familie? Eu și acum mă hrănesc cu minunatele amintiri și experiențe din copilărie și știu că datorită acelor ani sunt cine sunt. Nu pot să nu mă implic. Îmi doresc ca toți copiii să fie alături de familie și să crească în dragoste și armonie, pentru că asta e cel mai important.”

Cum poate muzica și frumosul să creeze o lume mai bună?

Dintotdeauna s-a știut că arta, muzica ne unește. Iar unirea este o forță magică! Eu nu știu cum, dar probabil, sunt vibrații foarte puternice și pozitive atunci când asculți muzică bună, vezi ceva frumos. Te inspiră. Te face să iubești. Te face să dăruiești.”

Distribuie articolul: