Se apropie Ziua Internațională a Femeii. Întreaga lumea celebrează acest eveniment, însă în fiecare stat sau comunitate, ziua de 8 martie are conotație sau intensitate diferită. Într-o discuție amicală și productivă, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher, a aflat de la dr. Valentina Bodrug-Lungu, expertă gender și președinta Gender-Centru, unde se află țara noastră la capitolul reprezentativitate și implicare a femeii și ce (nu) ne ajunge pentru a putea spune că avem egalitate de șanse între femei și bărbați. 

Contează mesajul acestei zile și semnificația ei

„1909 a fost prima mare demonstrație a femeilor, care s-a intensificat pe parcurs. Abia în 1913 avem marcată ziua de 8 martie. Mesajul contează însă: anume atunci femeile au ieșit în stradă să-și revendice drepturile: la vot, la viață privată, la moștenire, la educație – astăzi acestea fiind drepturi universale, ale omului. Lumea a uitat semnificația adevărată a acestei zile. Mesajul acestei zile este de egalitate în drepturi pentru femei și bărbați”, spune experta gender.

Cea mai mare problemă a țării noastre este instabilitatea politică

„2021 este un an crucial în redefinirea statutului femeii și a direcției spre care statul nostru se îndreaptă în promovarea egalității de șanse. Republica Moldova ocupă locul 26 din 153 de state privind indicatorul Global GAP (2020) – ar părea un loc foarte bun, iar la capitolul legislație se pare că stăm bine. Cea mai mare problemă a țării noastre este instabilitatea politică și lipsa de consecvență în implementarea acestor strategii privind egalitatea de șanse, lupta cu discriminarea, lupta împotriva violenței asupra femei etc.”, menționează Valentina Bodrug-Lungu.

În societate persistă mesajele sexiste

„Nivelul de implicare al femeilor în procesul decizional din RM a crescut treptat în ultimii ani, iar acest lucru bucură foarte mult. Însă, deși la nivel local avem mai multe femei în funcții de conducere, acestea activează în condiții precare, cu bugete reduse și posibilități foarte limitate. Stereotipurile din societate descurajează foarte mult implicarea femeilor, iar pandemia, după studiile noastre, a afectat femeile în proporție mai mare. Avem cifre alarmante: a crescut numărul de depresii și situații de conflict în familie”, menționează intervievata.

Întrebată de ambasadorul Marii Britanii în RM, ce mesaj ar avea pentru femei și care e soluția pentru societatea noastră, Valentina Bodrug-Lungu a menționat în final: „Dacă vrem să meargă totul bine, viața noastră trebuie să fie ca un tangou – cu implicarea ambilor parteneri. Solidaritate între femei există! Ea se învață continuu și se exersează zilnic. Femeilor le transmit să nu permită stereotipurilor să le afecteze parcursul vieții.”