Vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin, administrat fetițelor începând cu vârsta de 10 ani, trezește controverse în mediul online. Iată de ce, cel mai bun lucru pe care îl pot face părinții este să țină cont de părerea unui specialist.

Invitată pe canapeaua Tatianei Granciuc, la emisiunea Iubește viața, la tv8, pediatra Dorina Agachi a vorbit despre importanța administrării vaccinului care previne cancerul de col uterin.

„Într-adevăr unul dintre cele mai răspândite canceruri, cancerul de col uterin, a fost identificată ca și cauză human papilloma virusul, cu mai multe serotipuri.

Însăși vaccinarea are ca scop, formarea de anticorpi pentru acești viruși. Ei fiind cauza directă de declanșare a cancerului de col uterin, prin vaccinare, protecția este de 99,9%. Adică riscul de dezvoltare se anulează complet. Vaccinându-ne contra cancerului de col uterin nu dezvoltăm acest cancer.

Mai curentă este și informația despre necesitatea de a vaccina și băiețeii, nu doar fetițele, începând cu vârsta de 10-12 ani. La noi încă nu a fost instituit ca un vaccin obligator, el se procură dacă părinții solicită vaccinarea.Dar, deja, acest vaccin este instituit în tot mai multe țări”, explică medicul.

Urmărește mai multe în video de mai jos:

În perioada 28 ianuarie -31 martie 2020, în R. Moldova se va desfășura campania de informare „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” ce își propune să atenționeze femeile despre importanța prevenirii cancerului de col uterin.

Testul citologic trebuie efectuat o dată la 3 ani, este gratuit și poate fi făcut la cabinetul medicului de familie.

Sursa: Facebook/iubeșteviațalatv8

Vezi și: În fiecare zi, o femeie din Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Cum poate fi prevenită maladia