În Programul de vaccinare obligatorie a populației Republica Moldova sunt incluse la moment 12 infecţii, împotriva cărora se fac 10 vaccinuri. Conform calendarului de imunizare, acestea se administrează începând cu primele ore ale vieții și finalizând cu vârsta de 60 de ani. Cetățenii se pot vaccina gratuit în cadrul centrelor de sănătate publică din țară sau contra plată la centre private, achitând pentru serviciu de la câteva sute până la câteva mii de lei.

Imunizarea în centrele de sănătate publică

Imunizarea gratuită se efectuează la centrele medicilor de familie, policlinicile de la locul de domiciliu al copilului, folosind calendarul imunizărilor, notează AGORA.

Așadar, până la vârsta de 12 luni, copilul are nevoie de opt vaccinuri injectate și de altele două administrate prin picături în gură. În al doilea an de viață, copilul trebuie să mai primească trei injecții și un vaccin prin picături. Următoarele serii de vaccinări se aplică până la înmatricularea în școală, la vârsta de 6-7 ani, și constau în administrarea a două vaccinuri prin injectare și a unei picături în gură. Aceeași serie de vaccinuri se administrează la finalizarea studiilor gimnaziale, la 14-15 ani.

Vaccinarea fetelor contra Papilomavirusului uman, care provoacă cancerul de col uterin, a fost inclusă în categoria celor opționale contra plată. Vaccinul se face în două etape, cu interval de șase luni.

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), pentru vaccinarea unui singur copil cu 22 de doze diferite de vaccin, până la vârsta de 15 ani, statul cheltuie circa 420 de lei.

Imunizarea la centru privat

Cei sceptici privind calitatea vaccinurilor la centrele de sănătate publică pot apela la privat. Imunizarea cu plată se efectuează, deocamdată, în singurul centru specializat de vaccinare din țara noastră, care are trei filiale în municipiul Chișinău și una la Bălți.

Spre exemplu, cei care decid să-și administreze vaccinurile obligatorii la privat trebuie să scoată din buzunare 500 de lei pentru vaccinul împotriva hepatitei la copii și 998 de lei împotriva hepatitei pentru maturi.

Vaccinul ROR, care contribuie la producerea anticorpilor împotriva agenţilor patogeni ai rujeolei, oreionului, rubeolei costă 1.999 de lei.

Pentru un vaccin pneumococic, care protejează copiii de un șir de maladii, cum ar pneumonie, meningită, bacteriemie, otită, sinuzită și bronșită, părinții trebuie să scoată din buzunare 1.599 de lei.

Totodată, 1.299 de lei costă vaccinul ROTARIX, care previne gastroenteritele produse de infecţia cu rotavirus. Iar INFANRIX HEXA, vaccinul combinat, care conține patru doze pentru prevenirea difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei și Hib, costă 1.799 de lei.

„Centrul activează conform planului național de imunizare. Calendarul vaccinurilor de la centru este identic cu cel de la policlinici, dar la centrul nostru componența vaccinurilor este un pic diferită, pentru că se fac vaccinuri combinate împotriva mai multor boli”, susțin reprezentanții clinicii private.

Politica de imunizare a populației în Republica Moldova

Actualul program Național de Imunizări pentru anii 2016-2020 a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului din 6 octombrie 2016. Deocamdată, nu a fost înaintat spre aprobare un nou program pentru următorii ani.

Conform Agenției Naționale de Sănătate Publică, Republica Moldova beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care facilitează procurările de vaccinuri. Guvernul Republicii Moldova cumpără vaccinuri și direct de la producători, prin intermediul Agenției de Achiziții Publice, însă doar vaccinuri atestate și aflate permanent sub controlul Organizației Mondiale a Sănătății și care corespund tuturor standardelor internaționale.

Singura diferență dintre vaccinurile administrate în instituțiile de sănătate publică de stat și cele dintr-un centru privat de imunizare este țara de origine și compania producătoare. Prin urmare, vaccinurile gratuite din Republica Moldova sunt importate în special din India, iar cele din centrele private – din țări europene, precum Franța și Belgia.

Anual, Republica Moldova cheltuie zeci de milioane de lei pentru imunizarea populației. Astfel, în anul 2019, cheltuielile în acest scop au constituit 24 de milioane de lei. Populația Republicii Moldova este imunizată gratuit în maternitate, la naștere, și pe parcursul vieții în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară, la medicul de familie.

Sursa: AGORA.md