Urmăresc zilele acestea evenimentele care se derulează în zona Ucrainei și a Federației Ruse, în care pare iminent pericolul unei deflagrații militare. Societatea, atât în mediul online, cât și offline, s-a împărțit în două tabere, conform modelului clasic: cei care cred și cei care nu cred în pericolul războiului care ne paște.

Declarațiile politicienilor de la Chișinău sunt și ele extrem de transparente. Igor Grosu, Președintele Parlamentului, a afirmat, într-o emisiune a canalului TV8, că: „la această etapă, potrivit datelor și analizelor existente, nu există probabilitatea unei invazii militare în Republica Moldova, în contextul conflictului dintre Ucraina și Rusia. Totuși, forțele de apărare trebuie să rămână vigilente”.

Totodată, oficialul a menționat în cadrul aceleași emisiuni că: „Există comunicare pe canale diplomatice și cu partenerii occidentali și cu partenerii de la Kiev. Permanent comunicăm. Autoritățile au analizat mai multe scenarii, de la mai moderate până la altele mai puțin dorite. În fiecare scenariu este un protocol și o listă de acțiuni pe care trebuie să le întreprindem. Autoritățile vizate știu ce au de făcut. Pregătiri există. Fiecare știe ce are de făcut. Este foarte important de transmis un mesaj către cei care sunt vocali în societate să-și ajusteze mesajul pentru a nu induce o tensiune și mai mare. Să fim calmi, vigilenți și pregătiți pentru a asigura funcționalitatea tuturor sistemelor în țară dacă lucrurile în Ucraina nu o să meargă cum ne dorim”.

Totodată, Maia Sandu a declarat luni că „suntem o țară pașnică” și a oferit un mesaj separat pentru locuitorii din stânga Nistrului, amintindu-le de neutralitatea țării.

 

Sursă foto: anews.ru

Distribuie articolul: