Motivele pentru care o persoană urinează sunt numeroase, de la un consum exagerat de lichide la infecții, boli ale rinichilor sau diabet. Iată care ar putea fi motivele și cum vă puteți trata, conform webmd.com:

1. Prea multă apă
Din alimente, organismul primeşte 20-30% din necesarul de apă, dar cea mai mare parte provine din băuturi. Desigur, dacă beţi multă apă veţi urina mai des. Asta poate scădea nivelul de săruri din organism până la niveluri ce pot afecta sănătatea. Regula de aur este ca urina să rămână de un galben deschis, dar să fie fie nevoie să mergeţi toată ziua la baie.

2. Infecţii ale tractului urinar sau ale vaginului
Infecția tractului urinar este cea mai frecventă cauză a urinatului des. Bacteriile infectectează vezica, rinichii şi ureterele prin care curge urina. Vezica se inflamează şi nu mai poate reţine multă urină. Urine devine tulbure, cu miros ciudat. Aţi putea avea febră, greaţă, frisoane şi dureri în abdomenul inferior. Medicul vă va prescrie antibiotice ca să scăpaţi de infecţie.

Vaginita
Când vaginul se inflamează de la ciuperci, bacterii sau virusuri, medicaţie sau schimbări hormonale, se declanşează această boală. Aţi putea avea arsuri la urinat şi în timpul actului sexual. Veţi observa şi o scurgere abundentă, uneori însoţită de miros şi nevoia de a urina mai des.

3. Diabetul
Diabetul zaharat– atât tipul 1 cât şi tipul 2 de diabet cresc glicemia, rinichii încearcă să filtreze zahărul, dar nu fac faţă. Rinichii cer mai multă apă organismului, aşa că începeţi să beți mult și să urinaţi des. Este unul din cele mai comune semne de diabet.

Diabetul insipid-Este o boală diferită de tipurile 1 şi 2 de diabet. În acest ,caz, organismul nu produce destul vasopresină, un hormon ce comandă rinichii să elibereze apă în sânge când e nevoie de ea. Vă puteţi simţi obosită, cu greţuri, confuză şi însetată. Urinaţi cam 15 l pe zi, de 5 ori mai mult decât e normal.

4. Diureticele, alcoolul, cofeina
Diureticele se mai numesc pastile de apă şi se folosesc pentru a scădea tensiunea arterială şi pentru probleme ale ficatului şi rinichilor. Determină rinichii să elibereze mai multe săruri în urină ceea ce vă face să urinaţi mai des. Dar poate duce la pierderi de sodiu şi potasiu prea mari.

5. Probleme cu vezica sau cu rinichii
Sindromul vezicii dureroase- Aveţi probabil senzaţia că trebuie să urinaţi des, dar nu urinaţi prea mult. Aţi putea avea dureri în abdomenul inferior, care se accentuează când urinaţi sau în timpul contactului sexual. Acestă afecțiune se numeşte cistită interstiţială.
Pietre la rinichi-Mineralele şi sărurile formează pietricele în rinichi. Vă simţiţi ca şi cum ar trebui să urinaţi, dar nu prea reuşiţi, Vă este greaţă, aveţi frisoane şi dureri în spate, în zona rinichilor, care iradiază în abdomen. Greutatea în plus, deshidratarea, dieta bogată în proteine, istoricul familial vă pot predispune la o asemenea boală. Pietrele se elimină uneori singure, alteori e nevoie de intervenţie chirurgicală.
Tumorile- Atât cele maligne, cât si beningne, ocupă mult spaţiu, iar sângele în urină poate fi semn de cancer. Adresaţi-vă medicului.
Hipotonie a pelvisului- Apare în partea de jos a abdomenului, când muchii sunt prea slăbiţi şi vezica îşi schimbă poziţia.

6. Sarcina
Pe măsură ce fătul creşte, el ocupă tot mai mult spaţiu şi împinge vezica, ceea ce vă face să resimţiţi nevoia de a urina mai des. Dar, înainte de aceasta, în momentul în care embrionul se implantează în uter, determină organismul să producă un hormon numit gonadotropina corinica umană, care vă face să urinaţi mai des. Spuneţi-i medicului dacă vă doare când urinaţi sau vedeţi sânge în urină.

7. Accidentul vascular cerebral
Uneori lezează nervii care sunt responsabili de controlul vezicii. Parkinson, scleroza multiplă şi alte boli cerebrale au acelaşi efect. Medicul vă poate ajuta să vă controlaţi dieta şi obiceiul de a merge la toaletă.

8. Menopauza sau prostata
Menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, când corpul produce mai puţin estrogen, iar asta cauzează urinări mai dese. Medicul ar putea să va recomande terapie de substituţie hormonală.

Prostata: bărbaţii au această glandă cât o nucă, ea poate creşte in dimensiuni după 25 de ani. Mărirea acesteia face ca jetul de urină să fie inegal, uneori aveţi senzaţia imperioasă că trebuie să urinaţi. Foarte rar, este vorba despre cancer.

9. Constipaţia
Dacă sunteţi constipaţi de ceva vreme, intestinele se umplu atât de tare încât apasă pe vezică, iar acest lucru vă face să urinaţi mai mult. Constipaţia slăbeşte şi ea muşchii pelvieni, care vă ajută să controlaţi intestinele şi vezica.

10. Apneea de somn
În timpul somnului profund, un hormon spune corpului să aştepte până vă treziţi. Apneea de somn vă împiedică sa respiraţi câteva secunde, iar asta opreşte procesul de fabricare al hormonului ADH. Aceasta, şi lipsa de oxigen, determină rinichiul să scape de lichidul în exces.