Ți s-a întâmplat vreodată ca atunci când treci printr-un un moment anxios sau ai o perioadă mai grea din punct de vedere emoționat să simți că nu ai cu cine vorbi despre asta? Cu siguranță ai prieteni cu care te distrezi, dar când vine vorba de ceva mai delicat crezi că nu vei fi înțeles…

Pandemia a fost un moment în care mulți dintre noi au reflectat mult și poate poate mulți ne-am dat seama că defapt conexiunile pe care le avem nu sunt profunde și puternice.

Un nou studiu realizat de McCann Worldgroup și împărtășit în exclusivitate cu Self.com evidențiază cât de profundă a fost singurătatea resimțită în timpul pandemiei.

Scopul raportului Truth About Wellness a fost de a înțelege semnificația stării de bine în viață oamenilor din întreagă lume. Studiul a chestionat 48.600 de persoane din 26 de țări și, de asemenea, a creat o comunitate etnografică online de 1.000 de persoane pentru a pune oamenilor întrebări relevante.

Când vine vorba despre singurătate, studiul a constatat că în 2021, 46% dintre respondenții din Statele Unite au declarat că nu au prieteni adevărați. Din păcate, această descoperire pare universală – exact același procent de respondenți la nivel mondial au spus același lucru.

În timp ce singurătatea a devenit o problema mai presantă în timpul pandemiei – mai ales când distanțarea socială impusă a fost mai strictă – și înainte de COVID-19 oamenii s-au confruntat cu sentimente de izolare și singurătate. În 2019, 77% dintre persoanele chestionate din întreagă lume au simțit că prieteniile lor și conexiunile emoționale erau mai slabe decât în trecut, potrivit raportului.

De asemenea, raportul a analizat în profunzime relația dintre încredere și bunăstare în rândul respondenților. La nivel global, oamenii își pun prietenii și familia mai presus de toate celelalte surse de informații despre sănătate, 42% dintre respondenții din întreagă lume acordând celor dragi primul loc.

Nivelul de încredere al oamenilor în aceste diverse surse s-a schimbat în mod deloc surprinzător din cauza COVID-19; când li s-a cerut să aleagă toate grupurile sau instituțiile în care și-au pierdut încrederea în timpul pandemiei, 66% dintre respondenții din SUA au ales „guverne și politicieni”, 52% au ales „informații de pe platformele de social media”, 49% au ales „media de știri mainstream” și 42% au selectat „oameni din propria mea țară”.

De asemenea, pandemia a determinat, desigur, unele schimbări masive în modul în care vedem starea de bine în general. La nivel global, 40% dintre oameni au spus că au reconsiderat ceea ce contează cu adevărat pentru ei în ultimele luni, iar 38% au declarat că au reconsiderat ceea ce îi face cu adevărat fericiți.

Aproape jumătate dintre respondenții la nivel mondial au spus că sănătatea mintală – care doar relativ recent a intrat sub umbrela „bunăstare” pentru multe culturi – ar trebui să fie un obiectiv major de sănătate pentru oameni în viitor, înainte de tratamente pentru cancer, îngrijire universală a sănătății și poluare.

Dar, interesant, deschiderea către terapie pare să scadă. În timp ce 13% dintre respondenții din SUA au spus că nu vor vedea niciodată un terapeut în 2012, acest număr a crescut la 35% în 2021. Creșteri ale ezitarii la terapie au avut loc și în alte țări – în 2021, 30% dintre persoanele din toate țările chestionate au spus că au exclus terapia.

Aceste cifre trebuie să fie o motivație pentru noi să ne deschidem mai mult și să ne folosim de toate uneltele care ne pot ajuta în sănătatea mintală. Acum este momentul potrivit să valorifici mai multe relații de prietenie sau să faci curățenie în oamenii din jurul tău. Ai grijă de tine!

Sursa: andreearaicu.ro