Fiecare dintre noi avem o doză de narcisism. Lumea este plină de personalități dificile, dar cea care este imposibil de evitat este narcisistul. Aceștia sunt, de obicei, cele mai nesigure persoane. Toți am întâlnit persoane foarte narcisiste.

Psihologa americană Raman Darvasulua, care studiază narcisismul, a descoperit că, în majoritatea cazurilor, persoanele foarte narcisiste sunt maeștri în manipulare.

Iată șase fraze pe care le folosesc întotdeauna  și cum să le faci față:

1. Nu vreau să pun accentul pe mine, dar…

Afirmațiile de acest gen arată că persoanele narcisiste știu că nu ar trebui să domine conversația, dar o fac oricum. Este ca o atenționare  care le dă permisiunea de a se concentra doar asupra lor.

Ce ar trebui să faci: Dacă porți o conversație cu un narcisist, fii pregătită să îl asculți. În caz că nu ai nevoie de astfel de persoane, care să vorbească doar despre ei înșiși, ar fi bine să le înlături din viața ta sau să nu le acorzi atenție.

2. Îmi pare rău că te simți așa

Narcisiștilor le este greu să-și recunoască vina, iar aceasta este încercarea lor clasică de a-și cere scuze. Dar, de fapt, este mai mult o deviere.

Astfel, ei insinuează că sentimentele tale sunt doar problemele tale și că nu își vor asuma nicio responsabilitate pentru comportamentul lor. De multe ori mi s-a spus că e problema mea dacă o glumă mă supără și nici într-un caz a persoanei care o face. Ceea ce e greșit.

Ce să faci: Explică-le frumos ce anume te supără. Însă, fii conștient că narcisistul nu va recunoaște că a greșit și nu-și va schimba comportamentul. Pentru a evita să fii rănit în viitor, este adesea cel mai bine să vezi oamenii așa cum sunt ei cu adevărat. Așadar, dacă nu e în stare să conștientizeze care îi sunt defectele, ar fi bine să nu continui să comunici cu o astfel de persoană.

3. De ce îmi faci asta?

Narcisiștii au o capacitate uimitoare de a trece de la a fi agresorul la a fi victima. S-ar putea ca tu să fii cel care are gripă sau o săptămână grea la serviciu. Dar dacă orice lucru cu care te lupți îi incomodează, va fi încadrat ca fiind problema lor.

Ce să faci: În orice relație ne dorim susținere. Vorbește cu prietenii și oamenii apropiați.  Trebuie să conștientizezi că nu ești de vină  și nu trebuie să-l lași pe narcisist să te convingă că el e victima.

4. Sunt o persoană ocupată. Nu am timp pentru asta

Semnele distinctive ale unui narcisist sunt îndreptățirea, lipsa de empatie și incapacitatea de a menține relații reciproce. Nu numai că sunt incapabili să înțeleagă nevoile altei persoane, dar le și resping.

Ce să faci: Probabil că nu-și vor face timp pentru tine decât dacă au nevoie de ceva. Evită să ai relații cu un narcisist deoarece acestea nu te vor satisface emoțional și te vei simți mereu epuizat.

5. Sper că știi cu cine te pui

Sau: Dacă faci vreodată ceva rău față de mine, îți voi face viața un iad.

Această tactică a amenințării  și a posibilității de răzbunare este modul în care ei creează o iluzie de putere și un sentiment de teamă. Majoritatea oamenilor nu vor să se confrunte cu această amenințare percepută, așa că se conformează.

Ce să faci: Acest lucru poate fi neliniștitor, mai ales dacă aveți de-a face cu cineva care are într-adevăr un istoric de a face alte persoane nefericite. Documentația este esențială. Salvați toate e-mailurile și mesajele. Dacă există o problemă reală de siguranță, colaborați cu autoritățile locale pentru a elabora un plan.

6. Nu este corect

Narcisiștii cred că ar trebui să existe un set de reguli pentru ei și un set separat de reguli pentru toți ceilalți. Atunci când trebuie să se conformeze sau când se aplică o consecință, este un memento că ei nu sunt speciali.

Fie că firma prietenului lor se descurcă de minune și face o mulțime de bani, fie că trebuie să plătească o amendă,  aceștia vor spune că nu e corect.

Ce să faci: S-ar putea să fii tentat să îi liniștești și să îi asculți. Dar făcând acest lucru vei crea un precedent. Așadar, nu le justifica comportamentul și spune-le că greșesc.

În concluzie, narcisiștii sunt persoane extrem de toxice, care nu-și conștientizează defectele. Cel mai bine ar fi să eviți astfel de persoane.

Distribuie articolul: