Artista din Glasgow Charlotte Prodger a câştigat Premiul Turner, cea mai prestigioasă distincţie britanică din domeniul artei contemporane, cu un film autobiografic înregistrat cu ajutorul telefonului mobil, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Pentru prima dată în istoria premiului, toate cele patru lucrări nominalizate au fost filme care abordează „unele dintre temele cele mai importante ale prezentului, de la identitatea queer, încălcări ale drepturilor omului şi brutalitatea poliţiei, la migraţia post-colonială şi urmările mişcărilor de eliberare”, au precizat organizatorii.

Prodger, o artistă care include în creaţiile sale sculptură, text şi film, a primit premiul de 25.000 de lire sterline (31.785 de dolari) pentru lucrarea sa autobiografică „BRIDGIT”, precum şi pentru un alt film.

Denumit după o zeitate neolitică, „BRIDGIT” include fragmente video cu autoarea, filmate în casa acesteia sau în regiunea rurală din Scoţia, în care analizează momentul în care şi-a dezvăluit orientarea sexuală gay.

Înregistrat de-a lungul unui an, filmul include fragmente narative din jurnalul ţinut de artistă precum şi pasaje din cărţi care analizează istoria şi identitatea.

„Cred că lucrările mele sunt foarte personale şi devin din ce în ce mai personale odată cu trecerea timpului”, a declarat Prodger pentru postul britanic BBC după câştigarea premiului. „Este o onoare, dar aş dori ca viaţa mea să continue ca şi până acum”.

Artista în vârstă de 44 de ani, care va reprezenta Scoţia la Bienala de la Veneţia anul viitor, se alătură listei precedenţilor câştigători ai Premiului Turner, printre care Damien Hirst, Anish Kapoor şi Antony Gormley. Premiul a fost înfiinţat în 1984.

Sursa: AGORA