Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 aprilie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. O serie de măsuri de sănătate publică au fost ajustate în contextul reducerii considerabile a numărului de cazuri de COVID-19.

Astfel, începând cu 16 martie curent, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii.

Specialiștii în sănătate publică recomandă, în continuare, cetățenilor să poarte măștile în toate spațiile publice închise, în special în cele de uz comun și zonele cu potențial de aglomerare. Totodată, pentru a se proteja de infectarea cu SARS-CoV-2, persoanele sunt îndemnate să respecte regulile de igienă respiratorie și igiena mâinilor.

Membrii CNESP au mai decis să excludă obligativitatea prezentării certificatului COVID la intrarea în toate spațiile închise.

De asemenea, toate evenimentele private, precum nunți, botezuri, vor putea fi organizate fără limitarea numărului de invitați/spectatori. Dispar și limitările privind numărul de clienți în unități de alimentație publică, teatre, cinematografe, săli de spectacol, centre de sport/fitness sau zone de agrement. Potrivit Guvernului, evenimentele mari în aer liber, precum festivalurile, dar și cele sportive, se vor putea desfășura fără restricții privind numărul spectatorilor.

O altă decizie a CNESP vizează accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, intrarea va fi permisă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și celor străini fără prezentarea certificatului COVID-19. Toate măsurile de relaxare prevăzute vor intra în vigoare din data de 16 martie, ora 24.00. Autoritățile monitorizează în continuare situația epidemiologică privind COVID-19, iar în funcție de evoluția acesteia, vor ajusta măsurile de sănătate publică.

Hotărârea CNESP poate fi găsită aici:

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: