În această săptămână, Parlamentul din Ucraina va dezbate o lege care reglementează nașterile postume și vor ajuta văduvele de război și soțiile soldaților să apeleze la fertilizarea în vitro.  Se va lua exemplul legislației israeliene și nu vor mai exista neînțelegeri și dispute juridice. Chiar și bunicii ar putea avea dreptul de a folosi sperma congelată a fiului lor ucis în război pentru a avea un nepot prin intermediul unei mame surogat. Toate drepturile de moștenire și de transmitere a numelui de familie vor fi păstrate.

Statul ucrainean îi va ajuta financiar pe cei care vor să își salveze viitorul genetic. Se renunță la taxele de conservare, iar clinicile își reduc costurile pentru inseminarea în vitro. În unele cazuri, se scade de la șase mii de dolari pe care străinii îi plăteau înainte de invazie la aproximativ o mie de dolari pentru văduvele de război. În acest fel, clinicile care erau în pericol de a se închide au reușit să rămână pe linia de plutire. În Ucraina, turismul de reproducere a fost o adevărată industrie. În primele săptămâni au existat mame surogat care nu au putut aduce copilul pe lume din cauza granițelor închise.

Doctorul Aleksandr Darii, specializat în inseminarea artificială, declară că:  „Generația eroilor nu trebuie să dispară și ne vom asigura că nu va dispărea.”

O pacientă de la clinica de sănătate reproductivă din Kiev, Iaroslava, de la începutul războiului și-a văzut soțul foarte rar.  Este o problemă comună multor cupluri. Bărbatul este chemat să lupte și nu știe dacă se va întoarce. Sistemele de protecție personală cu care soldații se află pe front protejează părțile vitale, capul cu o cască, inima și organele principale cu plăci antiglonț. Însă testiculele și ovarele rămân în exterior.  „Undele de șoc, gloanțele, stresul, virușii, dieta în sine, chiar și răceala excesivă sau infecțiile care pot apărea în medii murdare, unde ai noroi la genunchi și nu te poți spăla, pot afecta fertilitatea. Eroii care apără Ucraina au știut din ziua în care s-au înrolat că s-ar putea să nu se mai întoarcă în viață, dar cu cât trece timpul, cu atât își dau seama că, chiar dacă supraviețuiesc, riscă să se trezească cu o capacitate de reproducere redusă,” menționează medicul de la clinica de reproducere.

Iaroslava povestește că atunci când și-a vizitat soțul lângă front, a văzut mulți soldați răniți. Aceștia nu erau în pericol de moarte, dar gândul că nu vor putea avea copii îi făcea să plângă.

„N-aș avea nicio problemă să rămân însărcinată chiar și în timpul războiului. Încă înainte de a ne căsători ne hotărâsem că vom avea patru copii, ba chiar le alesesem numele. Dar pentru a putea concepe cel puțin pe primul ar trebui să facem dragoste, nu-i așa? În schimb, posibilitatea de a ne vedea este decisă de ofensiva lui Putin și de ordinele comandanților.”

O soluție la care ar putea apela soțiile soldaților de pe front e congelarea celulelor reproductive. Sperma sau ovocitele pot fi stocate ani de zile. Atunci când cuplul decide să aibă copii, ei știu că au la dispoziție această rezervă genetică, indiferent ce se întâmplă.

Pe partea cealaltă a frontului, dilema pare identică. La 28 decembrie, Ministerul Sănătății din Moscova a dat curs cererii Uniunii Avocaților și a garantat depozitarea gratuită a fiolelor de spermă.

Sursa: Corriere de la Serra

Distribuie articolul: