În timp ce Federația Rusă distruge infrastructura din Ucraina, dar autoritățile din țara vecină nu numai că lucrează pentru a o proteja și a o repara rapid, dar planifică deja construirea unui sistem energetic inovator, scrie presa ucraineană, unian.net.

Ucraina și Statele Unite au convenit să demareze un nou proiect pilot pentru construcția unui reactor modular mic (SMR).

Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a anunțat acest lucru pe pagina sa de Facebook. Ea a menționat că ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, și trimisul prezidențial al SUA pentru climă, John Kerry, au ajuns la un acord în timpul celei de-a 27-a Conferințe ONU privind climă. Ca parte a noului proiect, un mic reactor modular urmează să fie construit pe teritoriul Ucrainei.

Kerry a anunțat, de asemenea, lansarea inițiativei Proiectului Phoenix, care va accelera tranziția centralelor electrice pe cărbune din Europa Centrală și de Est la combustibil nuclear.

Trebuie remarcat faptul că reactoarele modulare mici sunt mai mici ca dimensiune și putere decât cele convenționale, care sunt instalate la centralele nucleare. Avantajul lor este că pot fi construite în locuri greu accesibile.

Deteriorarea infrastructurii energetice a Ucrainei
Ocupanții ruși au atacat în mod deliberat infrastructura energetică a Ucrainei de mai bine de o lună. Deci, numai pe 10 octombrie, inamicul a lansat peste 61 de rachete și 32 de lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei. În acea zi, infrastructura a peste 30 de așezări a fost deteriorată.

Astăzi, aproximativ 40% din infrastructura energetică totală a fost grav avariată ca urmare a bombardamentelor rusești. Din cauza atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, au fost introduse întreruperi de curent și de urgență. Nu este exclusa varianta in care va trebui sa stai 10-12 ore fara curent.