Din septembrie, Veneţia va aplica o taxă de intrare în oraş în încercarea de a diminua numărul turiştilor. Și nu este singurul oraş european care ia o astfel de măsură. Lupta contra turismului de masă se intensifică și la Paris, Barcelona, Palma de Mallorca sau Amsterdam, anunță RFI.

Bărbaţi cu faţa acoperită sparg cauciucuri şi parbrizul unor maşini închiriate – scena are loc în Palma de Mallorca, în Spania, notează AGORA.md. Actele de vandalism au fost filmate şi difuzate pe reţele sociale, pe 5 august, de mişcarea de extremă stânga Arran, care militează împotriva turismului de vară.

În centrul Barcelonei, sunt amplasate sute de bannere pe care scrie „turişti, întoarceţi-vă la voi”. Capitala catalană numără 1,6 milioane de locuitori dar primeşte anual 30 de milioane de vizitatori.

Un alt exemplu este Veneţia. În fiecare an, oraşul primeşte aproape 30 de milioane de turişti. Veneţienii, doar ei, nu sunt decât 55.000. Adică un locuitor la 550 de turişti.

Primăria din Veneția a decis că din septembrie, fiecare vizitator va trebui să achite o taxă cuprinsă între 2,50 euro şi 10 euro, în funcţie de perioada din an în care va ajunge aici. Banii vor fi utilizaţi pentru întreţinerea oraşului. Taxa ar urma să aducă aproximativ 50 de milioane de euro pe an.

În Amsterdam, primăria a crescut taxele turistice iar autocarele cu turişti nu pot intra în zona centrală. O măsură ce a inspirat şi administraţia pariziană, iar din iulie autocarele nu au acces în zona centrală.

În Islanda, numărul de turişti s-a multiplicat cu patru – de la 500.000 în 2010 la 2,4 milioane în 2018. Guvernul a decis să limiteze accesul la anumite situri – precum este cazul staţiunii termale Blue Lagoon.

Peste un miliard de turişti au călătorit în întreaga lume în 2016, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale pentru Turism. Experţii cred că cifra va creşte anual cu 3% în următorul deceniu iar în 2030 vor fi 1,8 miliarde de turişti în lume.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: