Premieră în domeniul turismului în Moldova. Se lansează proiectul traseului ecoturistic „Stâncile Prutului” și crearea parteneriatelor de dezvoltare a turismului în zonă. Autorii proiectului Traseul ecoturistic „Stâncile Prutului” dezvoltat în raioanele Edineț, Rîșcani și Glodeni a fost lansat în anul 2021.

Raioanele participante la proiect sunt situate într-o zonă naturală și istorică unică din nord-vestul Moldovei. Stâncile calcaroase ale malului stâng al Prutului, care se întind pe aproximativ două sute de kilometri, sunt unice pentru Europa. Formațiile de calcar conțin elemente de corali, moluște, scoici, alge și animale marine care au trăit acum 15-20 de milioane de ani. O creastă similară de corali, spun oamenii de știință, este situată în Australia, dar acolo este aproape complet ascunsă în ocean. Teritoriul este descris întrun volum mic, protejat de stat numai în anumite zone. Aceasta este o zonă cu un mare potențial pentru ecoturism, care va fi utilizată în cadrul proiectului pentru activitatea neagricolă a rezidenților.

Necesitățile raioanelor pentru dezvoltarea turismului și a activității profesionale a locuitorilor sunt confirmate de strategiile de dezvoltare durabilă. Raportul privind evaluarea intermediară a Strategiei Naționale de Dezvoltare “Moldova 2020” confirmă nivelul insuficient de implementare a obiectivelor strategice în sectorul turismului. De asemenea, o analiză diagnostică a dezvoltării
turismului rural și agroturismului în regiunea de dezvoltare nord, elaborate de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord confirmă că problemele de dezvoltare în care proiectul nostru
pot fi realizate. Voința de implementare a proiectului a fost confirmată de autoritățile raionale, care au anunțat o cooperare de anvergură în implementarea proiectului.

Scopul general și specifice al proiectului este de sprijinirea dezvoltării sectorului turistic prin promovarea patrimoniului natural-cultural din raioanele Edineț, Rîșcani și Glodeni, asigurând, totodată, crearea locurilor de muncă în domeniu, dar și:

1. O ofertă complexă de ecoturism în raioanele Edine, Rîșcani și Glodeni.
2. Potențialul turistic al Prutului de mijloc valorificat în raioanele Edineț, Rîșcani și Glodeni.
3. Creșterea nivelului antreprenorial al rezidenților, în special al femeilor și tinerilor.
4. Patrimoniul cultural și natural conservat și promovat.
5. Creșterea activității sociale și implicarea locuitorilor în rezolvarea problemelor comunitare.

Parteneri la realizarea proiectului sunt: Fundația Terra Humana (Varșovia), Asociația obștească Moștenitorii (Bălți), Grupul de Acțiune Locală Gpscina ielkopolska (Pepowo), Biblioteca Publică St. Grochoiak (Lescno), Televiziunea Nordului (TV NORD Bălți),

Proiectul este cofinanțat în cadrul programului de cooperare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.