„Mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci” – asta e veșnica întrebare, nu? Se pare că femeile sunt cel mai des afectate de tulburările alimentare. O femeie din 10 suferă de o anumită tulburare alimentară. Și bărbații manifestă tulburări alimentare în mod special la preadolescenți când corpul trece prin schimbări puternice fiziologice și psihosexuale și se manifestă prin insatisfacția legată de cum arată corpul lor fizic.

Psihologa Ana Niculaes explică, într-un material mai amplu, ce tipuri de tulburări alimentare există și cum le putem corecta.

Ana Niculaeș, psihologă

„Persoanele care suferă de anorexie mănâncă foarte puțin pentru că le este frică să nu adauge în greutate. Aceste persoane deseori practică activități sportive intense pentru a se asigura că mâncarea consumată nu se va depune pe corp și caloriile au fost arse.

Persoanele care suferă de bulimie, se caracterizează prin mâncat excesiv de mult. Iar după aceea folosesc diferite metode de a scăpa de consecințele consumării unei cantități enorme de mâncare într-un timp foarte scurt: fie vomită, fie folosesc laxative sau clisme pentru a se curăța de fapt de sentimentul de rușine însoțit de inabilitatea de a se opri din mâncat la momentul potrivit.

Mai sunt și persoane care suferă de mâncat complusiv, ele mănâncă foarte mult ca o strategie distructivă de a face față stresului, după care se blamează pentru acest lucru și se percep ca fiind „ratate” și „fără valoare”, se simt vinovate pentru ce au făcut și simt un puternic dezgust față de propria persona că nu a avut suficientă voința să se oprească. Și intră într-un cerc vicios, deseori mâncatul complusiv este un simptom al unei depresii ascunse.

Mai sunt și alte categorii de tulburări alimentare, iar ceea ce le unește în calitate de mecanism psihologic este sentimentul de a deține controlul asupra ceva. În viața sunt foarte multe lucruri asupra cărora noi pur și simplu nu putem deține controlul și atunci compensăm prin a decide să deținem control cel puțin asupra corpului nostru. Unele persoane resimt emoții negative referitor la imaginea legată de corpul lor. Fie că cineva din familie sau în școală i-a tachinat și le-a spus că este: „gras/ă”, „slab/ă”, sau ceva trebuie de schimbat legat de exteriorul lor… astfel aceste persoane decid să își controleze greutatea corporală și modul cum arată  în exterior. Acesta reprezintă efortul lor de a nu mai fi ținta glumelor și remarcilor dureroase legate de modul în care arată”, explică Ana Nicuales.

Pentru a depăși și a dezvolta strategii constructive este nevoie de tratament

„Dacă nu sunt luate măsuri, rezultatele pot fi traume psihologice sau fiziologice și consecința extremă: moartea. Dacă suferi de o tulburare alimentară asta nu înseamnă că ești bolnav/ă sau că ceva nu este în regulă cu tine. Tu te confrunți cu o dificultate psihologică, iar pentru a o depăși este nevoie de intervenția unui specialist. Poți să te faci bine dacă apelezi la ajutor. Eu știu că este mai ușor de spus, decât de făcut, dar este posibil să te simți mai bine dacă îți dorești acest lucru.

Cel mai important în identificarea modalității de a face față unei tulburări alimentare este să identifici care sunt declanșatorii. Ce anume te face să ai un comportament care ajunge să îți dăunezi propriului corp?

Despre asta putem discuta în cadrul unei ședințe de consiliere psihologică poți să te programezi on-line.

Vreau să îți spun următorul lucru: Dacă suferi din cauza unei tulburări alimentate, aceasta este doar una din dificultăți psihologice prin care treci. Fiecare din noi la un moment dat trece prin anumite dificultăți, iar ajutorul unui profesionist poate  fi alături de tine în situațiile dificile. Tu ești unic/ă, așa cum ești! În toată lumea nu mai este o persoană exact ca tine! Și meriți să te simți bine în corpul pe care îl ai și să fii fericit/ă!”, menționează psihologa.