Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de Resurse la nivel național „Neovita” au lansat campania – „TU poți preveni cancerul! Protejează-ți viitorul cu vaccinul anti-HPV!”

 De Ziua mondială a prevenirii cancerului, marcată la 4 februarie, a fost lansată campania de informare despre beneficiile vaccinării împotriva Papilomavirusului uman, cunoscut și sub numele de HPV. „TU poți preveni cancerul! Protejează-ți viitorul cu vaccinul anti-HPV!” este genericul campaniei realizate de Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de Resurse la nivel național „Neovita”, cu suportul UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.  

Campania națională de promovare a vaccinării împotriva HPV va fi realizată de rețeaua Youth Klinic Moldova, în perioada februarie-martie. Pe parcursul unei luni, echipa Youth Klinic Moldova va aduce în prim plan istoriile de viață și argumentele adolescenților, care au ales să-și protejeze viitorul și să se vaccineze împotriva HPV. De asemenea, specialiștii din rețeaua națională de centre prietenoase tinerilor vor vorbi despre riscul cancerului de col uterin și cum el poate fi evitat prin intermediul vaccinării.

 Scopul campaniei de informare este de a oferi suport informațional, dar și de a asigura accesul populației la serviciile esențiale de sănătate, în contextul restricțiilor impuse de pandemie. Pe parcursul unei luni, echipa Youth Klinic Moldova va aduce în prim plan istoriile de viață și argumentele adolescenților, care au ales să-și protejeze viitorul și să se vaccineze împotriva HPV. De asemenea, specialiștii din rețeaua națională de centre prietenoase tinerilor vor vorbi despre riscul cancerului de col uterin și cum el poate fi evitat prin intermediul vaccinării. 

 În ultimii ani, se înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer de col uterin. În Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile o femeie decedează de cancer de col uterin. Acesta este al doilea, cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei în Europa. În Moldova, cancerul de col uterin ocupă locul II din numărul total de decese printre femei, depășind mortalitatea prin cancer la bărbați.

Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova: „Deoarece grupul de vârstă pentru care este recomandată vaccinarea împotriva HPV este și grupul țintă al Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, este foarte important ca ele să fie implicate și în promovarea vaccinării anti-HPV, cu activități de informare pentru adolescenți, părinți și alți membri ai comunității. Aceste activități sunt parte a măsurilor necesare pentru asigurarea accesului populației la serviciile de sănătate esențiale, în pofida restricțiilor pandemice.”

 Astăzi, vaccinarea rămâne a fi cea mai eficientă soluție pentru prevenirea primară și protejarea femeilor împotriva virusului HPV și a cancerului de col uterin, dar și pentru alte tipuri de cancer (al organelor genitale externe, al zonei ano-rectale, de laringe etc.), atât la femei, cât și la bărbați.

 În Republica Moldova, vaccinul împotriva HPV este introdus în Programul Național de Vaccinare din 2017, fiind la moment disponibil pentru toți copiii care au împlinit vârsta de 10 ani, atât fete, cât și băieți și este cel mai potrivit pentru administrare până la începerea vieții sexuale. Vaccinul utilizat în Moldova este achiziționat de la producătorul american „Merck Sharp & Dohme” (MSD), cu denumirea Gardasil – acesta asigură protecţia împotriva a 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 și 18).

Angela Capcelea, coordonator programe de sănatate, UNICEF Moldova: „UNICEF tradițional susține țările în implementarea programelor de vaccinare. În Republica Moldova, vaccinurile sunt procurate prin Diviziunea de Procurări UNICEF din Copenhaga, asigurând accesul la vaccinuri de înaltă calitate. HPV este un vaccin unical, care previne cancerul de col uterin și alte formațiuni provocate de Human Papillomavirus. Considerăm că vaccinarea împotriva HPV poate fi combinată și cu alte servicii de sănătate pentru adolescenți. Anume de aceasta, implicarea SSPT în implementarea programului de vaccinare împotriva HPV este o oportunitate unică de a crește accesul, atât la informație, cât și la vaccinare.” 

Galina Leșco, șefa Centrului de Resurse la nivel național „Neovita”: „Sperăm că aceste activități de promovare a vaccinului anti-HPV vor contribui esențial la sporirea ratei de vaccinare și va crește nivelul de protecție a generației tinere față de formele de cancer provocate de infecția cu Papilomavirus.” 

Acest material a fost realizat în cadrul campaniei de promovare a vaccinării împotriva HPV în rândul adolescenților – „TU poți preveni cancerul! Protejează-ți viitorul cu vaccinul anti-HPV!”, implementată de Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de Resurse la nivel național „Neovita”, cu suportul financiar al UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Distribuie articolul: