O petrecere de vară trebuie să ți se întipărească pentru totdeauna în memorie. Pentru aceasta e nevoie să ai alături cei mai apropiați prieteni, o atmosferă de distracţie şi bineînţeles băuturi savuroase. Iată câteva sfaturi despre cum se servesc băuturile la o petrecere de vară. Câteva reguli de etichetă nu strică niciodată, să fii apreciată de cei din jur.

Cum se servește și cum se ține corect un pahar cu vin

Un vin de calitate, precum și șampania, se vor servi întotdeauna în pahare cu picior înalt. Paharele pentru vin roșu trebuie să fie mai mari decât cele pentru vin alb. În paharele rotunde, se pune vin doar două degete, iar în paharele de tip lalea, nu mai mult de jumătate.

Paharul cu picior înalt se ține întotdeauna de picior, cu grijă și delicatețe. Nu este elegant să lași amprente pe cupa paharului și nici urme de ruj… deci, ai grijă cu ce te rujezi! În plus, dacă ții paharul de cupă, vinul se încălzește de la căldura palmei tale și își pierde parfumul lui special.

Cum se ciocnesc paharele

Ține minte că paharele sunt mai fragile în partea superioară a cupei, deci ai mare grijă când ciocnești să nu spargi paharul cu vin. Chiar dacă nu spargi paharul, când se aude un zdrăngănit strident, nu este deloc în favoarea ta.

Paharele se ciocnesc ușor la jumătatea cupei, doar atât cât să se atingă. Nu ai vrea să îi provoci daune gazdei, dacă îi spargi pahare de lux din cristal.

Când și cum se servește cafeaua

Indiferent de natura petrecerii, cafeaua nu trebuie să lipsească. Nu doar că este de bonton, dar este așteptată de mulți invitați și crează acea pauză necesară după masă, înainte de a servi desertul.

Cafeaua se aduce în ceșcuțe, pe farfuriuțe, împreună cu lingurițe și zahăr separat. Fiecare invitat își pune singur lapte și zahăr în cafea și își amestecă singur. Gazda nu trebuie să amestece pentru nimeni în ceșcuțele de cafea.

După ce ai folosit lingurița, nu se duce la gură și nici nu se pune la întâmplare pe masă. De preferat, se pune pe farfuria ceșcuței. Iar toate aceste mișcări se realizează cu cât mai puțin zgomot cu putință, să nu deranjăm invitații cu zăngănituri de farfurii și lingurițe.