Am scris de nenumărate ori despre tot felul de cărți care ating subiectul Holocaustului. Cred că este o temă care nu-și pierde din actualitate, iar revenind asupra acestui subiect, cu regularitate, putem să învățăm noi și noi lecții de curaj, de tenacitate, dar și de frică, de repulsie, pentru că nimic uman nu e străin de ceea ce au făcut naziștii în acele vremuri obscure, dominate de ideologii parvenite. Totuși, unii autori reușesc să analizeze amplu Holocaustul, pe când alții merg mai mult pe dimensiunea de senzațional (trebuie să recunosc că e dificil să rămâi rece la unele istorii). Astăzi vreau să mă opresc asupra unei cărți care deși merge pe firul narativ al unei istorii reale, nu a reușit să fie prea convingătoare.

Cu toții ați auzit măcar o singură dată de Heather Morris, autoarea din Australia care a rupt „gura târgului” cu două cărți devenite bestseller: „Tatuatorul de la Auschwitz” și „Călătoria Cilkăi”. Primul titlu s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare, ceea ce denotă, din fericire, interesul publicului față de tema abordată de autoare.

„Trei surori” spune istoria a trei fete din Slovacia, care ajung în cel mai temut lagăr de concentrare nazist, loc care le pune la încercare destinele. Cibi, Livi și Magda sunt trei fete cu caractere diametral opuse, îndrăgostite de viață, legate printr-un legământ de credință și virtute, promisiune făcută tatălui muribund. Cele trei își trăiesc viața aproape de epicentrul mașinăriei lui Hitler și par să nu înțeleagă dimensiunea groaznică a faptelor care se produc (de facto, acest refuz de a admite atrocitatea hitleristă pare să fie omniprezentă în aproape toate cărțile cu și despre Holocaust și e absolut normal, deoarece psihicul uman nu e pregătit de o enormitate a răului, de un tăvălug al prigoanei).

Cibi și Livi ajung în lagăr printre primele transporturi, iar Magda, printr-un act de curaj sau de sinucidere curată (vă las pe voi să catalogați asta), li se alătură la scurt timp. Acolo, în acel iad uitat de Dumnezeu, cele trei luptă pentru supraviețuire, pentru a-și păstra demnitatea umană și a rămâne integre.

Simt că a venit momentul să explic de ce nu m-a convins această carte, deși sunt sigură că își va găsi cititorii. Pentru mine, abordarea autoarei e puțin superficială, încercând parcă simultan să apese toate trigger-urile existente. Scenele șocante se schimbă intempestiv, iar în unele momente axa cronologică pare să devieze. De exemplu, Livi nu își dă seama că a fost tunsă, deși scena tunsorii lui Cibi este explicită și perfect redată (am pus asta pe aceeași negare a realității). Inadvertențele de genul sunt destul de frecvente în carte, dar iarăși voi sublinia că e percepția mea subiectivă.

Pe de altă parte, Heather Morris îți dă senzația de narațiunea cursivă, care se citește repede, dar care se memorizează fragmentar. Dacă sunteți la prima lectură din categoria cărților despre Holocaust, atunci „Trei surori” poate fi chiar bun, oferind doza de date cât să începeți lunga călătorie a examinării acestui fenomen care a dezechilibrat istoria europeană.

„Trei surori” nu este un titlu de carte pretențios, nu aspiră, cred eu, la titlul de literatură mare, ci mai degrabă prezintă acea categorie de scriere care stimulează apetitul cititorului, făcându-l să cerceteze mai mult și mai cu interes.

Lecturi plăcute!

P. S. Volum disponibil pe elefant.md, locul în care găsești cărți bune la prețuri prietenoase.

Distribuie articolul: