Viorica Timbalari, Irina Movileanu și Tatiana Smolenschi sunt fondatoarele „Papillon dor” – fluturașul de aur. proiectul s-a născut din convingerea neclintită a trei femei de a schimba realitatea de zi cu zi a celor rămași acasă, a familiilor și copiilor cu mai puțin noroc, cu mai multe nevoi neacoperite.

„E imposibil să apreciezi viața când fiecare zi e o luptă pentru a supraviețui. Pentru aceia dintre noi suficient de norocoși ca să ne dăm seama de acest lucru, afirmarea de mai sus aparține trecutului; pentru mulți dintre cei rămași acasă, însă, afirmația este parte din prezent și viitorul lor. La „Papillon Dor” vrem să ajutăm aceste familii și copii pe termen lung, să-i ajutăm să iasă din cercul vicios al sărăciei, oferindu-le servicii care să aducă soluții reale și speranța unei vieți mai bune”, spun cele trei femei.

Cum te poți implica?

„Poți face parte din acest proiect frumos și tu. Ne poți ajuta să schimbăm viața acestor familii. Participarea ta va face posibil ca într-o zi mulți dintre ei să înțeleagă că „a trăi” înseamnă mult mai mult decât „a supravietui”. Avem alături de noi colaboratori: medici, psihologi, juriști, asistenți sociali și antreprenori care ne însoțesc din momentul identificării problemelor până la aplicarea soluțiilor de reabilitare corespunzătoare. Nu există o satisfacție mai mare decât să ajuți pe cineva să vadă că viața e frumoasă, și tu o poți face alături de noi”, ne dezvăluie cele 3 moldovence.

Beneficiarii proiectului

La moment echipa a selectat 5 familii: 4 din Criuleni și una din Ialoveni. În fiecare dintre acestea situația nu este cea mai roz.
„Am fost la ei și am văzut copii care nu au pe departe condiții favorabile, am simțit urmări ale agresiunii fizice și morale, iar copii au fost ridicați din familie. Acum ei sunt la loc sigur, în plasament la o familie – deci au fost scoși din mizerie și agresiune. În alte familii lipsurile sunt comasate cu boli grele sau dependență de alcool – încercăm, pe cât posibil să reabilităm aceste cazuri, așa ca familiile să rămână integre și pe mai departe, iar copiii să crească alături de părinți. Cert este că peste tot e nevoie de ajutor al mai multor specialiști, dar și de suport financiar”, ne-a declarat Viorica Timbalari.

Ce acțiuni au fost deja întreprinse

La sfârșitul anului 2019, la inițiativă fondatoarei, Viorica Timbalari, împreună cu un grup de mămici din diasporă, acestea au organizat campania Cutia cu daruri de Crăciun. 350 de cutii cu daruri au ajuns la copiii nevoiași din satele Moldovei. „Bucuria mămicilor din diaspora și bucuria copiilor care strângeau aceste daruri la piept, ne-a dat impulsionat să continuăm cu altă campanie: „Coșul de Paști” pentru o familie. De Paști am reușit să ajungem la 148 de familii vulnerabile cu un coș de produse alimentare de primă necesitate. Atunci am înțeles că ei au nevoie de mai mult decât alimente – noi trebuie să le dăm soluții că să devină autosuficienti financiar. Să-i învățăm a pescui”, mai spune Viorica.

Dacă vrei să susții proiectul „Papillon Dor”:

Poți DONA aici
Sau mail la: papillondorinfo@gmail.com