Se spune că un copil fericit ajunge un matur responsabil și împlinit. E demonstrat deja științific că la nivel de subconștient, fiecare frază menționată de părinte se întipărește în mintea copilului, chiar și în cea mai fragedă vârstă, acest lucru devenind ulterior un tipar comportamental pentru cel mic. Deci, pentru a crește un copil cu adevărat fericit și iubit trebuie să eviți câteva fraze care i-ar putea provoca traume considerabile.

  1. „O să vină nenea/tanti și o să te ia dacă nu ești ascultător” – imaginați-vă pentru o secundă că acest lucru vi-l spune soțul/soția. Ce emoție vă apare? Frica de abandon, lipsa de atenție, refuzul de a fi înțeles sau iubit. Imaginați-vă că acest lucru e simțit de un omuleț mic, dependent de voi. Pentru psihicul infantil, această frază funcționează ca un adevărat trigger (cheie de pornire) care dă startul unui proces ireversibil: cel de a lupta constant pentru atenția părinților.

Cu ce fraze poate fi înlocuită:

  • „Îmi pare rău că te porți așa. Acest lucru mă întristează nespus”
  • „Înțeleg că nu îți convine acest lucru, dar sunt alături și te ajut”
  • „Hai să vorbim despre ce se poate întâmpla dacă nu ne purtăm bine” (vorbim despre consecințe reale, nu incubăm copilului senzația constantă de frică.
  1. „Nu ești bun de nimic!” – este de la sine înțeles că uneori copilului pot să nu-i iasă multe lucru, de exemplu caligrafia sau cititul la școală, poate nu face puzzle destul de repede. Indiferent de așteptările părintelui, copilul are propriul său tempo, iar calificându-l ca neputincios, neînzestrat, nu facem altceva decât să alimentăm un complex de inferioritate, care pe termen lung îl poate duce direct în cabinetul psihoterapeutului. Considerația că această frază poate stimula copilului este o eroare gravă, comisă de mulți părinți. Lipsa încurajării nu face altceva decât să trezească în copil disfuncționalități pe viitor.

Cu ce fraze poate fi înlocuită:

  • „Hai să mai încercăm o dată. Sunt sigur că îți va reuși”
  • „E în regulă să greșești. Hai să găsim soluția”
  • „Ești bravo că ai încercat. Hai să depistăm unde e problema”

Practic, accentul major trebuie stabilit pe identificarea problemei și a soluției, nu pe a arunca vina direct pe copil.

  1. „Pot să stau și eu 5 minute fără tine? M-am săturat de tine”. E normal că un părinte obosește, se simte epuizat, trece printr-o ardere parentală. Se spune că în relațiile copil – părinte trebuie să funcționeze regula măștii din avion: mai întâi părintele și apoi copilul. Decât să îi spui copilul că te-a săturat mai bine îi setezi un interval de timp după care îi poți acorda atenția bine meritată.

Cu ce fraze poate fi înlocuită:

  • „Mami e obosită. Hai să ne jucăm peste jumătate de oră”
  • „Ce zici dacă acum colorezi, iar peste 20 de minute ne jucăm în ce vrei tu”.

Educația e o misiune deloc ușoară, în care contează sincronizarea dintre părinți, respectul mutual și atenția oferită dezvoltării celui mic. Să nu uităm că un copil nu cere să fie născut, e alegerea asumată a fiecărui părinte.

Distribuie articolul: