În pofida faptului că în ultimii ani au fost adoptate mai multe măsuri temporare speciale și au fost implementate mai multe inițiative care vin să susțină participarea politică a femeilor, acestea încă se confruntă cu o serie de stereotipuri care le împiedică să aspire la o funcție politică. Așadar, în cadrul ultimelor trei cicluri electorale, proporția candidatelor la alegeri a crescut doar cu 5%.

Participarea femeilor din grupurile subreprezentate în procesul de luare a deciziilor este încă și mai redusă, pentru că acestea din urmă se confruntă cu o dublă discriminare. Respectiv, la alegerile locale care au avut loc în toamna anului 2019, au candidat doar 16 femei de etnie romă și 8 femei cu dizabilități, fiind alese în calitate de consiliere locale 6 femei de etnie romă și 6 femei cu dizabilități.

Pentru a prezenta experiența femeilor cu dizabilități de a candida la alegerile locale, barierele întâlnite de ele, dar și realizările acestora și pentru a distruge stereotipurile cu privire la participarea politică a femeilor din grupurile subreprezentate, UN Women Moldova, în parteneriat cu Casa de Producție „Niște Filme” și cu susținerea financiară din partea Suediei, a elaborat 3 filme documentare care prezintă istoria a 3 candidate cu dizabilități care au candidat pentru funcția de consiliere locale.

„Aceste istorii fac parte din programele de susținere a femeilor în funcții de conducere pe care UN Women Moldova le implementează de ani buni. În special, susținem femeile cu dizabilități să candideze la alegerile locale, să devină factori de decizie și lidere pentru că noi nu vedem dizabilitatea, noi vedem abilitatea. Avem nevoie ca persoanele cu dizabilități să fie integrate în procesele locale de luare a deciziilor, deoarece trebuie să luăm în considerare diferite perspective atunci când dezvoltăm și implementăm politicile” – a spus Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Filmele au fost prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox la Cahul. Difuzarea documentarelor a fost urmată și de o discuție publică „Femeile în acţiune – implicarea femeilor în politica locală” cu participarea protagonistelor, regizoarei filmelor și președintelui Comisiei Electorale Centrale.

„Ne-a părut un lucru atât de provocător și interesant să vedem ce le motivează pe aceste femei să meargă mai departe. Pentru noi era interesant și cum se întâmplă lucrurile dincolo de un rezultat final – cum femei ajung sa fie pe o poziție sau alta în funcțiile de conducere, care sunt pașii pe care ele fac, ce înseamnă pentru ele acest efort și, dacă nu, ce le stopează pe aceste femei să ajungă în funcție sau de ce numărul final este atât de mic?” – a împărtășit Raisa Răzmeriță, regizoarea filmelor.

„Dezămăgirile se poate de depășit și de mers înainte, de a ne ajuta nu numai pe sine, dar și pe persoanele care sunt alături și de a fi un exemplu nu numai pentru famiile noastre, dar și pentru societatea în care trăim ca să promovăm binele, toleranța și bunătatea. Și eu cred că noi vom reuși” – spune Adela Postolachi. După 8 ani în care consilieri locali au fost exclusiv bărbați, la alegerile locale din 2019 în Consiliul Local din s. Terebna, rl. Edineț au ajuns două femei. Adela Postolachi este una dintre ele și, de altfel, prima persoană cu dizabilități care ajunge în această funcție. În paralel cu funcția de consilieră, continuă să lucreze în calitate de medică pentru satul Terebna.

Lilia Puzderi-Căinăreanu este prima persoană cu dizabilități aleasă în Consiliul Local al comunei Borogani, rl. Leova. ”Echipa mea m-a convins că dizabilitatea nu reprezintă un impiediment pentru a face cariera politică. Din anul 2017 m-am pornit în acest drum, am trecut prin instruiri și am avut multe persoane care m-au motivat să merg înainte și au avut încredere în mine. Și eu doresc să mai încerc, să mai fac un pas și poate să ajung și mai sus” – a susținut Lilia.

Mariana Tihu nu a ajuns în Consiliul Local Ceadîr-Lunga, dar continuă activitatea de activistă locală și se implică în monitorizarea gradului de accesibilizare a infrastructurii din oraș. „Ce mi s-a întâmplat la aceste alegeri este o experiență foarte valoroasă. Fiecare experiență trebuie apreciată, indiferent de rezultatul acesteia. Prin urmare, merg mai departe și accept totul cu recunoștință ”– spune Mariana.

La rândul său, Dorin Cimil, Președintele Comisiei Electorale Centrale, a menționat: „Eu urmăresc îndeaproape, nu numai ca președinte CEC, dar și personal, aceste poziții civice destul de puternice și, de când sunt în funcție, pentru mine acest proiect este cel mai de suflet, cel mai cuprinzător și emoționant, pentru că avem aceste fețe puternice, care cu optimism și încredere ne-au prezentat unele secvențe din viața și cariera lor”.

Aceste femei au participat activ în cadrul programelor de instruire civică și electorală dedicate femeilor cu dizabilități din Republica Moldova, implementate cu suportul UN Women Moldova și finanțate de Suedia.

Video de la evenimet îl vezi mai jos: 

Distribuie articolul: