Trei egipteni au fost plasați în detenţie pentru că au cântat și dansat într-o moschee din Al Marj, un cartier popular din nord-estul oraşului Cairo.  Potrivit Digi24, aceștia au fost acuzați de „terorism” şi „difuzare de informaţii false”. 

Aceștia au fost filmați, dar și distribuit intens pe reţelele de socializare, videoclipul îl arată pe un bărbat care dansează, sare în sus şi cântă la un microfon într-o moschee pe muzica cântăreţului Ahmed Moza, un reprezentant de marcă al stilului „mahraganate”.

„Mahraganate” („festivaluri” în limba arabă – n.r.), cunoscut şi sub numele de „electro-chaabi”, a devenit cel mai ascultat stil muzical din Egipt.

Proveniţi din cartierele populare ale oraşului Cairo, adepţii acestui stil folosesc software-uri gratuite sau ieftine pentru a remixa muzică tradiţională, combinând-o cu sunete electronice şi inspirându-se din ritmurile folosite de cântăreţii de muzică rap. Criticaţi de autorităţile egiptene, aceşti muzicieni sunt cu regularitate interzişi pe scenă din cauza cântecelor lor considerate prea vulgare.

Identificându-i pe acuzaţi prin formularea „protagonistul, autorul şi persoana care a difuzat videoclipul pe reţelele de socializare”, comunicatul publicat marţi seară de Parchetul egiptean nu precizează capetele de acuzare formulate împotriva celor trei bărbaţi, care au fost „plasaţi în arest provizoriu pe durata anchetei”.

Așadar, interogările au vizat acuzaţii de „terorism” şi „difuzare de informaţii false”, a adăugat aceeaşi activistă, care publică în fiecare zi pe internet informaţii despre fratele ei şi despre alte persoane care au statutul de deţinut politic, într-o ţară criticată cu regularitate pentru încălcarea drepturilor omului şi în care peste 6.000 de persoane se află în închisori din cauza opiniilor lor, potrivit mai multor ONG-uri.

Reprezentanţii industriei muzicale şi cei ai cinematografiei independente se plâng la rândul lor cu regularitate şi afirmă că sunt supuşi unor presiuni şi că nu mai găsesc finanţatori într-o ţară în care statul sau diferitele ramuri ale aparatului de siguranţă deţin tot mai multe companii de producţie, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Sursa: Digi24

Distribuie articolul: