Dopamina, serotonina, oxitocina, endorfine – un creier cu de toate, vă rog! Dacă aș putea, mi-aș comanda fericirea la pachet asemenea unui meniu complet de fast-food, gata dichisit cu sosuri și desert.

Am făcut tot ce trebuia că să fiu fericită și totuși n-am fost.

De când mă știu, am plecat urechea la tot ce se zicea că „trebuie făcut în viață ca să ajungi bine”. Mă gândeam că dacă bifez niște căsuțe prestabilite, fac o imensitate de bine pe unde mă duc – școală, familie, job, o să dea într-o bună zi fericirea peste mine. În capul meu, trebuia să primesc, din punct de vedere karmic, o dauna totală de iubire și bunăstare.

N-a fost așa.

Am primit în schimb o simfonie de lecții care mi-au arătat, the hard way, că succesul, bucuria și o viață împlinită nu vin de la sine, indiferent cât de mult m-am pregătit eu. Toate acestea trebuiau exersate, aplicate și disciplinate într-o practică zilnică.

Cvartetul de chimicale amintit mai sus – dopamină, serotonină, oxitocina, endorfine – este cel responsabil cu fericirea. Creierul e antrenat să le caute, așa că uite la ce să te uiți pentru a avea mai mult din felia ta de bucurie, de acum încolo:

Un creier fericit știe unde să găsească și cum să crească experiențele semnificative

Știi cum e atunci când te pierzi total într-un moment, într-o pasiune de-a ta și uiți de tot? Timpul nu există, nu-ți dai seama când a trecut și ce altceva mai există pe Pământ, pentru că eșți absolut absorbită de ceea ce faci? Starea aceea se numește “flow”.

Astfel de experiențe optime sunt esențiale pentru fericirea ta deoarece sunt direct legate cu sentimentul de satisfacție. Orele stau în loc și îți oferă un răgaz pentru a te bucură de ceva, fără a simți că munceșți sau depui un efort pentru asta.

Că să trăiești starea de flow fără să te chinui prea mult, creează-ți mici obiceiuri de fericire. În momentul în care creierul tău se așteaptă la voioșie, începe să rescrie vechiile sale tipare pentru a le determina să găsească mai multe activități care-i fac plăcere. Dacă decizi să fii fericită, creierul o să descopere noi modalități de a simți fericire.

Un creier voios radiază recunoștință

Trăirile pozitive mici, repetitive și constante au un impact mai mare asupra senzației de împlinire decât câteva momente epice de succes măsurate de-a lungul vieții.

„Oamenii care practică dinadins recunoștință au o sensibilitate crescută a cortexului prefrontal medial, o regiune a creierului asociată cu capacitățile de învățare, gândire rațională și luarea deciziilor”, conform Dr. Psiholog Ellie Cobb.

Cei mai fericiți dintre pământeni leagă relații profunde cu cei din jur

Relațiile afective de calitate sunt un catalizator al fericirii și sănătății de durata, iar această constatare este deja la rang de concluzie științifică, revelată în pagini întregi de studii, dintre care unele realizate și pe 75 de ani.

Legăturile formate cu oameni dragi sunt conectate la cele mai puternice emoții pe care le putem experimenta. De aici și impactul major. Relațiile fericite, pozitive ne țin sănătoși, pe când cele toxice sau chiar lipsa totală a unor conexiuni de calitate ne duc spre depresie, boli și anxietate.

Oamenii fericiți trăiesc clipă

Te-ai prins și tu că e greu să fii fericită dacă trăiești mereu în trecut sau cu frică zilei de mâine.

Viața se întâmplă sub ochii tăi, dar eșți prea ocupată ca să observi, lăsând prezentul să-și scape printre degete. Distanțează-te de ieri și de mâine, că tot e la modă treaba asta, pentru a putea proteja clipă.

Nu trebuie să te concentrezi prea tare pe „trăitul clipei” pentru că vei ajunge în partea opusă de la atâta efort de gândire. Da-i minții o pauză și trezește simțurile.

Un creier fericit caută aventură

Numai gândul că urmează să pleci într-o aventură îți poate crește senzația de împlinire din zilele sau chiar săptămânile de dinaintea datei setate.

Orice concediu, drum cu mașină, plimbare în natură, schimbare de rutină – chiar și de ruta către serviciu, ne face să fim mai alerți și mai pozitivi. O experiență nouă, fie ea și de învățare a unei noi aptitudini, vine cu un suflu vesel căruia îți e greu să te împotriveșți. De fapt, nici nu are rost să încerci! Îmbrățișează noul din viață ta, creierul tău o să-ți mulțumească!

Sursa

Distribuie articolul: