Sărbătorile de iarnă se apropie.  Luminile din oraș, decorațiile de acasă ne încântă. Dar cel mai mult ne place să primim cadouri de la Moș Crăciun. În Republica Moldova, din cauza influenței puterii sovietice, cadourile se oferă de Revelion. Totuși cel mai frumos cadou oferit celor dragi este dragostea noastră.

Tradiția cadourilor de Crăciun

Cadourile de Crăciun reflectă darurile celor trei magi pentru bebelușul Iisus, aur, tămâie și smirnă. Totuși, tradiția are rădăcini în religiile păgâne. Saturnalia era sărbătorită de romanii antici, începând cu 17 decembrie până pe 23, în cinstea zeului Saturn. În această perioadă, se organizau petreceri publice și sacrificii; sclavii erau egali cu stăpânii lor și libera exprimare era încurajată. De asemenea, romanii își dăruiau cadouri pe 19 decembrie. Unele daruri aveau scopul de a îi distra sau speria pe oaspeți. Totuși romanii preferau cadourile simple, precum lumânări sau figurine. În concepția lor, cu cât darul era mai simplu cu atât relația de prietenie era mai puternică. Deoarece era o sărbătoare a distracției, oamenii din Imperiul Roman aveau reticențe de a renunța la tradițiile păgâne, adaptând unele tradiții la cele creștine. Astfel, pentru a-i mulțumi pe locuitorii Imperiului, liderii religioși au preluat unele obiceiuri, printre care și cel de a oferi cadouri.

Așadar, reprezentanții Creștinismului, au asociat obiceiul de a oferi daruri cu darurile primite de Iisus la naștere, dar și cu sfântul Nicolai, renumit pentru generozitatea sa. Sfântul Nicolai este asociat cu Moș Crăciun.

Odată cu dezvoltarea capitalismului și a bunăstării economice, oamenii cheltuiau mai mult pentru daruri. O întreagă industrie a fost creată. Astăzi, începând cu luna noiembrie, vedem o multitudine de obiecte ce ilustrează tematica sărbătorii: globulețe, figurine, decorațiuni etc.

În prezent, Sărbătoarea Nașterii Domnului combină consumerismul exacerbat cu spiritualitatea. Cumpărăm cadouri pentru membrii familiei, prieteni și colegi. Fiecare familie sărbătorește respectând propriile tradiții. Unii pun accent pe aspectul religios, pentru alții e o sărbătoare de familie, în care se pot relaxa și distra alături de cei dragi.

În concluzie, sărbătoarea Crăciunului combină tradițiile păgâne cu cele creștine, adăugându-se obiceiurile capitaliste.

Să nu uităm că darurile prețioase sunt cele care se oferă din toată inima.