Comoditatea și accesul nelimitat la produse alimentare nesănătoase, munca statică de birou, lipsa mișcării în rutina zilnică sau măcar în cea de weekend duc la o dinamică negativă în ceea ce privește obezitatea, la nivel național sau chiar mondial.

Odată cu creșterea în greutate, organismul uman poate dezvolta o serie de afecțiuni aferente ce pot duce, pe termen lung, la boli cronice. Persoanele supraponderale și, mai cu seamă, persoanele obeze, au un risc sporit de a dezvolta afecțiuni cardiace, de a crește incidența accidentelor cerebro – vasculare, de a dezvolta pre-diabet sau chiar diabet tip II. O altă afecțiune ce se întâlnește foarte des printre persoanele supraponderale sau obeze este așa- numitul sindrom metabolic.

Ce este sindromul metabolic, mai exact? Este un tandem de boli care se produc concomitent și cresc substanțial riscurile de a dezvolta diabet, AVC (accident vascular cerebral) și boli cardiovasculare. Printre afecțiunile ce determină prezența sindromului metabolic se numără hipertensiunea arterială, niveluri ce depășesc norma ale trigliceridelor și ale colesterolului, toleranța scăzută la glucoză și excesul de grăsime ponderală din jurul taliei.

Dacă prezinți una din aceste afecțiuni nu înseamnă că ai sindrom metabolic, însă dacă ai două sau mai multe din ele, ar trebui să îți schimbi stilul de viață cât mai rapid. Simptomele acestei boli, pe lângă cele enumerate deja, pot fi similare cu cele ale diabetului – vederea încețoșată, urinarea frecventă, senzația de sete și uscăciune, oboseala cronică etc.

Deci, dacă știi sau suspectezi că ai putea avea probleme ce țin de sindromul metabolic este cazul să mergi la medic. Cel mai probabil ți se va recomanda să faci un set de analize, pe baza rezultatelor cărora medicul îți va propune cura de tratament potrivită. Nu încerca sub nici o formă să te tratezi singur, acest lucru poate fi, în cel mai bun caz, neefectiv, sau chiar îți poate deteriora și mai mult sănătatea.

Din ce cauză apare sindromul metabolic? În afară de greutatea corporală peste normă despre care am vorbit deja, una din cauzele apariției sindromului metabolic este insulinorezistența. Insulina este un hormon produs de pancreas ce ajută zaharurile să alimenteze celulele cu glucoză. La persoanele insulinorezistente celulele nu răspund în mod normal la insulină, respectiv nu primesc cantitatea necesară de glucoză. Ca rezultat, în pofida faptului că debitul de insulină se mărește pentru a putea regla glicemia, aceasta crește constant.

Printre factorii de risc care te apropie mai mult de sindromul metabolic se numără vârsta, obezitatea, diabetul și alte afecțiuni precum apneea în somn, sindromul ovarelor polichistice sau steatoza hepatică nealcoolică.

Ce poți face ca să previi apariția sindromului metabolic? Să duci un stil de viață echilibrat! Deci, ar fi indicat să faci cel puțin 30 minute de mișcare zilnic, să renunți la fumat, să ai o alimentație bogată în legume, fructe, proteine, cereale și săracă în grăsimi saturate și sare.

Tratamentul medicamentos al acestei boli se introduce abia după ce alimentația echilibrată și stilul de viață activ nu au funcționat. De tratamentul medicamentos al bolii se ocupă exclusiv medicul de familie, endocrinologul, cardiologul și alți specialiști, dar tratamentul natural al bolii este în puterile și competența ta!

Încearcă să mergi mai mult pe jos, să renunți la obiceiurile vicioase gen fumat sau consum excesiv de alcool, să ai o alimentație echilibrată și, nu în ultimul rând, să ai grijă de fonul emoțional. Stresul, depresia sau stările apăsătoare duc la dezechilibru psihologic și, drept urmare, fizic, deoarece marea majoritate în condiții de stres tinde spre autoizolare și mâncat compulsiv.

De aceea este foarte important să ai grijă să nu neglijezi analizele de rutină și să deții controlul asupra comportamentului alimentar și al stilului de viață, per general.

Distribuie articolul: