Epuizarea emoțională se manifestă pe plan fizic, da, dar nu se rezolvă prin odihnă, dormit mai multe ore sau luând vacanțe; de unde complicația și gravitatea acesteia. Este o stare strâns legată de stres și burnout – „tocmai unul dintre elementele sale este acest tip de oboseală psihică, care, împreună cu alte sentimente, îngreunează gândirea clară, atenția sau amintirea”, spune Isabel Aranda, șef-oficee de conținut al TherapyChat.

Cu ajutorul unui psiholog de sănătate, dezvăluim originea, simptomele, consecințele și modul în care epuizarea emoțională este gestionată corect.

Simptome de epuizare emoțională
„Este o stare psihofizică de lipsă de energie și demotivare cauzată în general de o suprasolicitare a efortului mental”, afirmă expertul. „Oamenii care suferă de aceasta – continuă Aranda – simt o scădere a capacității lor cognitive, a energiei și a resurselor pentru a face față zi de zi. Prin urmare, se manifestă prin tulburări de somn, dificultăți în relațiile umane (episoade de lipsă de control emoțional, izbucniri), uitare, probleme de concentrare și procesare a informațiilor (ceea ce duce la demotivare și lipsă de interes pentru aproape orice subiect). stima de sine scăzută legată de gânduri și sentimente negative și descalificante despre sine”.

Originea și cauzele
Psihologul Isabel Aranda subliniază că „epuizarea emoțională este legată de situații stresante, schimbări majore, conflicte nerezolvate și evenimente copleșitoare, care depășesc capacitatea persoanei de a le face față”. Te simti identificat? Din păcate, nu ar fi ciudat; pandemia a catalizat această stare în mod general, iar efectele ei s-au prelungit până în zilele noastre. Sunt cei care au reușit să le facă față, dar mulți oameni nu au făcut-o; mai ales când au fost împinși să-și schimbe locul de muncă, casa sau stilul de viață.

De parcă nu ar fi de ajuns, ne aflăm în perioada anului în care epuizarea emoțională devine mai acută: „Toamna și iarna, tocmai datorită caracteristicilor meteorologice și puțină lumină naturală, sunt mai propice acestui tip de stare”, observă psihologul. Dacă adaugi la asta concluziile numerologilor și astrologilor despre încărcătura energetică ridicată a anului 2022, ai terenul perfect pentru a declanșa această oboseală psihologică.

Cum o gestionezi
Psihologa spaniolă Isabel Aranda recomandă introducerea în viața de zi cu zi a obiceiurilor de autoîngrijire, și subliniază importanța de a învăța să gândim pozitiv: „În epuizarea emoțională există întotdeauna un discurs mental care o facilitează, așa că trebuie promovat un dialog pozitiv cu noi înșine. , care ne ajută să îmbunătățim stima de sine”. Pe de altă parte, practicarea exercițiilor fizice este esențială „pentru a reechilibra energia și a ne distanța de problema care provoacă stres”; În plus, expertul avertizează că „corpul ne avertizează asupra suprasolicitarii pe care o trăim”, așa că este convenabil să acordăm atenția și grija necesară. În cele din urmă, el ne sfătuiește să reflectăm și să luăm decizii care să caute echilibrul în viața noastră, punând în același timp limite pentru ceea ce ne dorim și ceea ce nu.

„Este important să fim conștienți de faptul că modul în care luăm viața este o responsabilitate personală. Pentru mulți oameni, scuza că situația este rea este suficientă pentru a-i face să se simtă o victimă a circumstanțelor și să nu facă nimic pentru a înfrunta viața într-un mod conștient și deliberat”, declară Aranda. „Mai întâi trebuie să te oprești și să reflectezi; De acolo, putem face exerciții fizice, relaxare sau mindfulness, să ne distragem atenția cu alte activități sau oameni sau să luăm o pauză. Dar a fi conștienți de modul în care ne confruntăm cu viața este punctul de cotitură”, adaugă ea.

Deci, nu este ceva ce poate fi rezolvat dormind mai multe ore sau luându-ți o săptămână liberă? „A scăpa cu o vacanță este întotdeauna o măsură bună, dar trebuie să învățăm să luăm distanță mentală de probleme pentru că nu putem scăpa întotdeauna de ele doar fizic”, clarifică psihologul.

Ai tendința să suferi?
Potrivit psihologului TherapyChat, acestea sunt trăsăturile persoanelor care sunt mai predispuse să sufere de epuizare emoțională.

Inteligență emoțională scăzută, adică autocunoaștere și autogestionare slabe. Sunt cei cărora le lipsesc resursele pentru a gestiona situații – se relativiză, se distanțează, le pun în perspectivă – sau cărora le lipsesc tehnicile de asertivitate pentru a ști să-și cunoască limitele și să le respecte.
Cerere de sine ridicată și așteptări despre cum trebuie să fie lucrurile. Se spune apoi că oamenii suferă de epuizare psihologică din cauza conflictului intern pe care îl suferă între modul în care își imaginează că ar trebui să fie ceva și ceea ce este cu adevărat (de exemplu, munca lor).
Persoane care trăiesc situații extreme, precum șomerii de lungă durată sau cei care trec prin procese de divorț foarte dificile.
Există și studii care arată că cei care lucrează în locuri de muncă cu risc ridicat de concediere suferă mai des epuizare psihică.
Pe de altă parte, există locuri de muncă care, prin natura lor, tind să genereze această stare dacă nu se iau măsurile adecvate de prevenire a riscurilor psihosociale. Este ceea ce se întâmplă în locurile de muncă care îngrijesc alte persoane, mai ales atunci când acestea se află într-o situație dificilă, cum ar fi bolnavii. Astfel, profesioniștii din domeniul sănătății (medici, asistente, psihologi…) prezintă o probabilitate mare de a suferi episoade de epuizare psihologică.

Distribuie articolul: