Irina Tabaranu, jurnalista de la Zona de Securitate, a dezvăluit în cadrul unui podcast detalii cutremurătoare despre modul în care moldovenii sunt răpiți și torturați de către separatiștii transnistreni, dezvăluind și motivațiile din spatele acestor acțiuni ale regimului de la Tiraspol.

După războiul de la Nistru din 1992, sute de moldoveni au căzut victime miliției separatiste din stânga Nistrului, suferind torturi cumplite. Irina Tabaranu a subliniat că, în multe cazuri, persoanele răpite sunt selectate aleatoriu sau sunt alese din rândul celor care au avut implicări anterioare în acțiuni împotriva reprezentanților regimului de la Tiraspol.

Ea a explicat că principalul scop al acestor răpiri este de a pune presiune asupra autorităților de la Chișinău, forțându-le să cedeze în diverse chestiuni. De asemenea, ele pot servi intereselor separatiștilor sau ale influentului grup Sheriff din regiune. Cu toate acestea, Irina a subliniat că victimele nu sunt întotdeauna țintele principale ale răpirilor, ci sunt folosite ca mijloace pentru atingerea unor scopuri politice.

Scopul acestor răpiri este de a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău, pentru ca ei să cedeze anumite lucuri, dar și pentru ca separatiștii sau holdingul Sheriff să-și rezolve anumite probleme. De obicei nu este vorba despre oamenii care sunt răpiți, de multe ori ei sunt aleși aleatoriu sau ei au participat anterior la anumite acțiuni împotriva reprezentanților regimului de la Tiraspol sau au participat la careva reținiri. Însă ei nu sunt persoanele-cheie în aceste răpiri. De cele mai multe ori este vorba despre presiune pentru ca autoritățile de la Chișinău să facă anumite cedări economice”, a spus Irina Tabaranu în cadrul podcastului Raport cu Nicolae Chicu.

Jurnalista a discutat și despre cazul lui Adrian Glijin, un tânăr care a fost răpit de miliția transnistreană sub acuzația de “spionaj în favoarea Chișinăului”. Acesta a fost condamnat într-un proces ilegal la Tiraspol la o pedeapsă de 13 ani și jumătate pentru “trădare de patrie” și a fost eliberat după ce a ispășit aproape doi și jumătate din termen. Potrivit Irinei, Adrian nu a fost inițial ținta răpirii sale, ci a fost implicat într-un joc politic pentru a influența evenimentele din regiune și pentru a obține eliberarea unui alt individ care fusese reținut anterior de miliția transnistreană.

În cazul reținerii lui Adrian, el nu a fost ținta acestei rețineri. El a fost anterior pădurar și probabil au fost anumite legături cu profesia lui și anume că cunoștea anumite persoane influente din stânga Nistrului și erau anumite interese, dar nu el era vizat. A fost o metodă de a-l schimba pe un reprezentat al regimului de la Tiraspol, un milițian transnistrean, care fusese reținut cu câteva luni înainte de reținerea lui Glijin. Acest milițian a răpit un cuplu și l-a torturat”, a spus Irina.