Marți în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova, Președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat: „Această discriminare pozitivă de care au beneficiat 30 de ani locuitorii de pe malul stâng al Nistrului a fost suficientă pentru a căpăta acele avantaje comparative, gradual au un an la dispoziție”.

Grosu a mai adăugat:

„Noi analizăm acest scenariu, am ascultat și noi declarația Ministrului Energiei al Ucraina că nu mai doresc să extindă contractul de tranzit, semnalul este foarte clar. El este pus la baza unor scenarii care sunt analizate de instituțiile noastre. Răspunsul nostru la acest scenariu este foarte simplu. În primul rând, noi putem găsi și avem deja căi alternative de a aduce gazele naturale în volumele necesare în Republica Moldova pentru ambele maluri ale Nistrului. În al doilea rând, malul stâng al Nistrului să se pregătească să plătească pentru aceste gaze. Gazele naturale pe gratis numai pot dura la nesfârșit, au ajuns la nouă miliarde de dolari”.

Igor Grosu a subliniat că responsabilitatea privind Gazprom aparține malului stâng, și că aceasta reprezintă o chestiune a Gazpromului, nu a Republicii Moldova.

„Să se pregătească de pe acum agenții economici și instituțiile de acolo. Această discriminare pozitivă ea nu poate dura la nesfârșit, decizia de a solicita agenților economici de acolo să intri în câmpul legal al Republicii Moldova pentru că ei exportă sau importă în numele Republicii Moldova, nu a unei formațiuni inexistente. La fel, de calitatea produselor și serviciilor care le livrează majoritatea pe piața țărilor UE, răspunde iarăși Chișinăul și nu altcineva,” a mai adăugat președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului a afirmat că malul stâng al Nistrului va trebui să se conformeze treptat legislației Republicii Moldova.

„Exemplul plata pentru perfectarea actelor pentru exporturi, la început, au fost un pic mai agitați, dar ulterior sau conformat, ceea ce este bine. Urmează și legislația ce ține de protecția mediului, că vorbim de câțiva poluatori. Ministrul Mediului mi-a transmis un link unde în regim real poți să vezi aceste oscilații foarte mari de poluanți în anumite zile, în localitatea Mateuți, Rezina. Aceste date le putem folosi atunci când punem întrebări și prezentăm argumente,” a spus Igor Grosu.

 

 

 

Distribuie articolul: