BBC a publicat topul celor mai influente femei din întreaga lume în anul 2021. Anul acesta au fost evidențiate persoanele care militează pentru „resetare” – femeile au un rol important pentru a reinventa societatea, cultura și lumea noastră. Printre ele se numără Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, prima femeie prim-ministru din Samoa, Fiamē Naomi Mata’afa, profesorul Heidi J Larson, care conduce The Vaccine Confidence Project, apreciata autoare Chimamanda Ngozi Adichie.

Mai bine de jumătate dintre femeile care au ajuns în top sunt din Afganistan. Unele dintre ele apar sub pseudonime și fără fotografii pentru propria lor siguranță. Revenirea la putere a talibanilor în august 2021 a schimbat viețile a milioane de afgani – fetelor fiindu-le interzis să-și continue până și studiile medii, ministerul pentru afacerile femeilor fiind desființat, femeilor în multe cazuri li s-a spus să nu se mai întoarcă la locul de muncă. Lista din acest an recunoaște amploarea curajului și realizările lor, deoarece sunt forțate să-și reseteze viața. Printre aceste femei afgane se regăsesc o fotbalistă, conducătoare de orchestră, regizoare, chirurg, activistă, designeră, polițistă fotbalistă, o elevă…

 Rohila a fost afectată de excluderea fetelor din școlile afgane, odată cu întoarcerea talibanilor. Materiile ei preferate sunt știința și limba engleză și își dorește, în fiecare dimineață, să se poată alătura fraților ei care merg la școală. Rohila spune că foarte puține fete din grupul ei de prietenie au acces la internet și se luptă să învețe fără profesor. Visul ei este să studieze psihologia și să câștige o bursă pentru a studia în străinătate. „Afghanistanul este acum izolat de lume, iar visele mele de a-mi urma studiile sunt zadarnice. Sper ca comunitatea internațională să nu ne uite, iar anii noștri de muncă grea să nu se piardă”.

În această listă se regăsește Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace. Este o activistă pakistaneză pentru educația fetelor și mesager al păcii ONU. Ea a vorbit pentru dreptul tinerelor la educație încă de la vârsta de 11 ani. Activismul ei a început cu bloguri pentru BBC despre viața sub dominația talibană în Pakistan și interzicerea fetelor de a merge la școală. În octombrie 2012, un bărbat înarmat a urcat în autobuzul ei, căutând-o și a împușcat-o în cap. După recuperare, ea și-a continuat activitatea în calitate de co-fondatoare a Fondului non-profit Malala, cu scopul de a construi o lume în care fiecare fată poate învăța și conduce fără teamă.

„Sute de milioane de fete nu mai merg astăzi la școală. Vreau să văd o lume în care fiecare fată să aibă acces la 12 ani de educație gratuită, sigură și de calitate; unde toate fetele pot învăța și conduce”

Cum au fost selectate aceste 100 de femei.

Echipa BBC 100 Women a întocmit o listă scurtă pe baza numelor adunate de ei și sugerate de rețeaua BBC de echipe lingvistice World Service. Au fost selectate candidatele care au au influențat prin istoriile importante în ultimele 12 luni, precum și femeile care au povești inspiraționale de spus, au realizat ceva semnificativ sau și-au influențat societățile în moduri care nu ar fi neapărat să apară în știri. După aceasta au fost trecute prin „filtrul” subiectului din acest an – femeile care fac „resetare”, jucându-și rolul pentru a reinventa lumea după ce pandemia globală ne-a forțat pe mulți dintre noi să reevaluăm modul în care trăim, de asemenea, fiind măsurată reprezentarea regională și imparțialitatea cuvenită, înainte de a fi alese numele finale.

Puteți descoperi cine sunt aceste 100 de femei pe BBC.com