În activitatea de peste șase ani în sfera marketingului digital, ne-am ciocnit de foarte multe situații în care trebuia să gestionăm eficace inclusiv resursele de reputație ale clienților. Da, o făceam exclusiv prin intermediul resurselor on-line, dar și acestea permit obținerea unor rezultate fiabile pe termen lung.

Iată de ce, am decis să trasăm o listă a celor mai frecvente erori comise de antreprenori care au repercusiuni negative asupra reputației afacerii pe care au creat-o:

  1. Antreprenorii uită de feed-back – înțeleg încrederea oarbă a unor jucători de pe piața autohtonă, încredere în produsele / serviciile prestate, dar acest lucru nu te scutește într-un anume fel de obligația feed-back-ului. Dacă un potențial sau proaspăt client îți lasă un review pe pagina de Facebook, pe Google sau direct pe site, răspunde-i. Indiferent dacă acest review este sau nu unul pozitiv. Nu uita, acest lucru îți poate oferi o claritate asupra lucrurilor de îmbunătățit și a carențelor care trebuie înlăturate. Dar, mai ales, în dependență de receptivitatea ta se va calcula și indicele reputațional al afacerii tale.
  2. Nu investesc în marketing de calitate – poate că va suna deja clișeic și parcă toată lumea știe asta, dar… se observă tendința asta de ieftin și mult… în kilogram. Ține minte! O afacere bună poate fi ruinată de o campanie de promovare de o calitate îndoielnică sau de un ambalaj nepotrivit. Discursul și strategia pe care o folosești trebuie să-ți completeze afacerea, să o facă mai bună, mai aproape de utilizatori, iată de ce e obligatoriu să apelezi la specialiști și să investești în acest domeniu. Reputația ta depinde vital de opinia publicului, așa că fii atent ce și cum livrezi.
  3. Uită cu desăvârșire de experiența clientului – aici sunt incluse cele mai specifice greșeli. Să ne imaginăm: avem o afacere în sfera HoReCa. Posedă tot spectrul canalelor online de promovare, funcționează pe baza celor mai interesante și inedite mecanisme de marketing, dar… uită să angajeze personal calificat. Clientul, îmbătat de promisiunile oferite, se ciocnește frontal de atitudinea personalului ne-ca-li-fi-cat. Din acest moment, eforturile depuse se vor rezuma la un zero covârșitor.
În mod evident, o afacere presupune o provocare constantă. Munca depusă, câteodată, nu se capitalizează ușor, dar, dacă o faci cu sârguință și cu interes sporit față de impactul reputației, fii sigur, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Distribuie articolul: